Margarita Simonian, redactorul-șef al rețelei televiziunii de stat ruse RT, a fost sancționată miercuri de Statele Unite, alături de alte nouă persoane și două organizații. Acestea sunt acuzate de implicare în eforturi de „influență străină răuvoitoare” împotriva alegerilor prezidențiale din SUA, a anunțat Departamentul Trezoreriei SUA.
Pe lângă Simonian, alte persoane afiliate rețelei RT au fost sancționate pentru că ar fi recrutat influenceri din social media pentru a răspândi mesaje pro-Kremlin și a influența opinia publică americană. Departamentul de Justiție a avertizat anterior că Rusia reprezintă o amenințare continuă pentru alegerile americane.
În același timp, FBI a cerut permisiunea instanței pentru a confisca 32 de domenii de internet considerate implicate în campanii de manipulare străină, inclusiv acțiuni menite să submineze sprijinul american pentru Ucraina în conflictul cu Rusia.
Anunțul vine cu puțin timp înainte ca Merrick Garland, procurorul general al SUA, să participe la o reuniune a Grupului operativ privind amenințările electorale. Moscova a negat constant acuzațiile de amestec în politica americană, iar ambasada Rusiei la Washington nu a oferit comentarii imediate asupra acestor sancțiuni.
Ca răspuns, postul RT a ridiculizat acuzațiile, subliniind într-o manieră sarcastică inevitabilitatea interferenței lor electorale. Maria Butina, o deputată din Duma de Stat, a respins acuzațiile, afirmând că pentru Moscova nu contează câștigătorul alegerilor din 5 noiembrie, susținând că „singurul câștigător al alegerilor din SUA este complexul industrial militar” american.
Lisa Monaco, un oficial de top al Departamentului de Justiție, a atras atenția asupra tehnicilor tot mai sofisticate utilizate de Rusia pentru a influența grupuri de alegători în statele în care luptele electorale sunt intense. Acest lucru a fost întârit de o acțiune precedentă a departamentului, care a perturbat o campanie rusă pe social media ce își promova mesajele pro-Kremlin secret.
Campania de influență nu se limitează doar la Rusia. Guvernul SUA a acuzat și Iranul de operațiuni cibernetice împotriva campaniilor lui Trump și Harris, susținând că ar sta în spatele unor scurgeri de documente interne. În schimb, China nu a fost evaluată ca având intenția de a favoriza vreun candidat în cursele electorale americane actuale.