Unele persoane ar putea avea variola maimuței, fără să știe acest lucru.

Potrivit unui nou studiu , virusul variolei maimuțelor este adesea transmis înainte de apariția primelor simptome. Aceste rezultate, care nu au fost încă confirmate, ar putea juca un rol important în managementul epidemiei.

Potrivit studiilor recente , „transmiterea pre-simptomatică” a variolei maimuțelor pare „considerabilă”. Studiul a fost realizat în Regatul Unit , una dintre primele țări în care epidemia actuală s-a extins . Din primăvara anului 2022, a provocat apariția a numeroase cazuri în Europa și pe continentul american. De asemenea, și la noi în țară au fost înregistrate mai multe cazuri.

3.000 de pacienți au fost examinați

Sursa: Social media

Epidemia, care a lovit aproape 80.000 de pacienți și a provocat aproximativ 30 de decese, pare să se atenueze în prezent. Dar autoritățile sanitare rămân în continuare în alertă. Ca atare, este important să cunoaștem riscul de transmitere „tăcută” în perioada de incubație înainte ca pacientul să prezinte primele simptome. Cercetătorii au încercat să răspundă la această întrebare examinând datele de la aproape 3.000 de pacienți.

Această revizuire a permis să ne facem o idee despre două tipuri de întârzieri și să le comparăm. Primul este timpul de incubație, în care pacientul poartă virusul fără să știe. Al doilea este timpul care trece de la apariția simptomelor la un pacient dat, până la apariția acestora la cel căruia i-a transmis boala.

Potrivit studiului, această a doua întârziere tinde să fie mai scurtă decât prima, care merge în direcția transmiterii înainte de primele simptome. Această transmitere pre-simptomatică ar reprezenta mai mult de jumătate din cazuri și ar putea apărea cu până la patru zile înainte de apariția simptomelor.

Aceste rezultate trebuie confirmate de alte studii. În prezent, transmiterea presimptomatică „nu este de necontestat”, potrivit cercetătorilor, chiar dacă studiul lor marchează un pas important în această direcție.

OMS a decis să mențină alerta de sănătate maximă pentru variola maimuțelor , în ciuda unei scăderi notabile a cazurilor în cele mai afectate țări din Europa și America, potrivit unui comunicat de presă al organizației.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.