Reclamă

Un studiu publicat de Institutul pentru Afaceri Internaționale și Europene (IIEA) din Dublin arată că reunificarea Irlandei ar putea avea un impact semnificativ asupra condițiilor economice, necesitând creșteri majore de impozite și reduceri ale cheltuielilor publice. Analiza, care estimează costurile integrării Republicii Irlanda și a Irlandei de Nord la 20 de miliarde de euro anual timp de două decenii, subliniază provocările financiare ale acestui proces.

Conform studiului, reunificarea ar duce la o scădere imediată a nivelului de trai, cu necesitatea creșterii impozitării cu până la 25% și o reducere drastică a cheltuielilor publice în sud. Această situație ar afecta negativ datoria publică a Republicii Irlanda, crescând-o cu 10%, în timp ce veniturile suplimentare ar rămâne limitate.

Productivitatea scăzută a economiei din Irlanda de Nord este indicată ca un factor major în provocările economice, zona fiind printre cele mai sărace din Regatul Unit. Autorii studiului sugerează că reformele economice în Irlanda de Nord, mai ales îmbunătățirea productivității, ar putea reduce costurile reunificării.

John FitzGerald, coautor al studiului, a declarat pentru RTE: „Nu putem căuta pe cineva care să plătească pentru reunificare. Dacă se va întâmpla, va trebui să plătim noi pentru asta.” Acest subiect a devenit mai relevant în urma victoriei Sinn Fein la alegerile din 2022 în Irlanda de Nord și a impactului Brexitului asupra chestiunilor constituționale.

Studiul IIEA relevă astfel complexitatea și dificultățile financiare ale unui potențial proces de reunificare a Irlandei, subliniind importanța reformelor economice și a ajustărilor fiscale necesare pentru a face față acestor provocări.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro