Deși este o boală respiratorie, Covid-19 ar putea afecta și creierul. Se pare că efectele neurologice ale bolii au fost confirmate de cercetări recente, inclusiv în cazul formelor ușoare. Astfel, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, s-a observat un impact dăunător asociat virusului Sars-Cov-2 asupra creierului celor infectați cu o lună în urmă.
Informații noi despre Sars-CoV-2
Cercetarea aceasta este foarte importantă deoarece, datorită ei, ies la iveală informații noi despre Covid-19. Virusul ar putea avea consecințe pe termen lung asupra creierului, în special materiei cenușii, care include neuronii.
Informația aceasta a mai fost adusă în discuții și la debutul pandemiei. Numeroși medici au observat tulburări neurologice la pacienții infectați cu coronavirus. De atunci, mulți oameni de știință au făcut studii pe acest subiect. Singurul studiu concludent, totuși, este cel publicat recent. El a fost efectuat pe un număr relativ mare de persoane.
Atunci când au fost infectați cu Covid-19, majoritatea oamenilor respectivi nu au fost internați. Astfel, această cercetare oferă o imagine clară asupra efectelor neurologice ale formelor ușoare de coronavirus.
Creierul, afectat de Covid-19
Pacienţii au fost supuşi cu câţiva ani înainte unor analize de imagistică la nivel cerebral, în cadrul unui demers efectuat în cadrul UK Biobank. Aceasta este o bază de date ce colectează de mai mulţi ani date sanitare în Marea Britanie.
Se pare că foștii pacienți infectați cu coronavirus au prezentat o micșorare generală a creierului. În medie, o infecție cu Covid-19 are ca rezultat, câteva luni mai târziu, o pierdere sau o leziune de 0,2% până la 2% a țesutului cerebral comparativ cu persoanele sănătoare.
Trebuie știut că după o infecție cu coronavirus, zonele creierului cele mai afectate sunt cele asociate percepției mirosurilor. Pierderea mirosului este unul dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19. Probabil este cauzat de faptul că nervul olfactiv este atacat de virus sau, după cum sugerează un studiu recent, de răspunsul imunitar la infecţie.
Așadar, sunt mai multe ipoteze. De exemplu, creierul ar putea fi afectat de o inflamație, transmisă de canalul olfactiv, provocată de virusul însuși sau de reacția organismului la acesta.