Aplicațiile bazate pe Inteligența Artificială (AI) pot fi utilizate în strategiile de marketing online pentru a manipula utilizatorii să ia decizii, conform unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge, informează The Guardian. Studiul subliniază apariția unei noi nișe facilitate de AI, denumită „economie de intenție”, în care asistenții AI reușesc să înțeleagă și să manipuleze potențialii clienți în baza amprentelor digitale care semnalizează intențiile acestora. Aceste date sunt ulterior vândute companiilor care promovează produse specifice.
„Economia de intenție” va înlocui actuala „economie de atenție”, care se bazează pe captarea atenției clienților față de mediul înconjurător, utilizând rețelele sociale pentru a menține utilizatorii activi pe platforme unde sunt promovate constant reclame. Jonnie Penn, cercetător la Centrul pentru Viitorul Inteligenței de la Cambridge, a afirmat: „Menținerea atenției a fost până acum principala monedă de schimb a Internetului. Atenția pe care o acorzi tu unor platforme precum Facebook sau Instagram reprezintă motorul economiei online.”
Penn a adăugat că, în noul model economic bazat pe intențiile utilizatorului, moneda de schimb devine motivația clientului. „Va fi o veritabilă goană după aur pentru cei interesați să țintească, manipuleze și să vândă intențiile utilizatorilor. Trebuie să ne gândim deja la impactul pe care o astfel de strategie de marketing l-ar avea asupra organizării de alegeri libere și corecte, presei și asupra mediului concurențial.”
Studiul avertizează asupra posibilității ca modelele AI de limbaj generativ, precum ChatGPT, să fie folosite pentru „a anticipa și direcționa” utilizatorii, bazându-se pe „date digitale care arată intenții, tipare comportamentale și psihologice”. Un scenariu ar putea fi cel în care aplicațiile AI întreabă direct utilizatorii despre interesele lor, cum ar fi vizionarea unui film sau achiziționarea de bilete la cinema.
Totodată, se conturează un scenariu în care Meta ar putea ajunge să liciteze ‘intenția’ unui utilizator de a face o rezervare la restaurant sau de a achiziționa un serviciu tourist. În sprijinul acestei idei, Jensen Huang, șeful Nvidia, a subliniat că modelele AI „vor ajunge să-și dea seama ce intenții ai, care sunt dorințele tale, ce ai de gând să faci”.
În concluzie, studiul indică potențialul imens al AI de a transforma strategiile de marketing online într-un mod care ar putea influența semnificativ comportamentul consumatorilor.