Reclamă

Poluarea aerului nu este doar o problemă a marilor orașe, ci și a orașelor mici și satelor, unde încălzirea cu lemne reprezintă un factor semnificativ de poluare, potrivit unui studiul recent derulat în satul Retje din Slovenia. Pe lângă aceasta, rețelele guvernamentale de măsurare a poluării se concentrează predominant asupra orașelor, ignorând realitatea trăită de 20-30% dintre cetățenii europeni care locuiesc în mediul rural, informează The Guardian.

O echipă de cercetători a petrecut iarna în satul Retje, un loc cu 690 de locuitori situat într-o vale montană, pentru a evalua nivelul de poluare cu particule fine. Dr. Kristina Glojek de la Universitatea din Nova Gorica a descris peisajul ca unul idilic, cu toate acestea, satul se află frecvent învăluit într-o ceață maronie în sezonul rece.

Deși clădirile publice beneficiază de un sistem de încălzire centralizată, majoritatea locuințelor din Retje utilizează lemne pentru încălzire. Cercetătorii au instalat echipamente de măsurare a poluării atât în sat, cât și pe dealul din apropiere, și au colectat date de trei ori pe zi, pe parcursul a două luni, mergând pe jos câte șase kilometri în fiecare sesiune. Astfel, echipa a parcurs aproape 650 de kilometri la finalul monitorizării.

Rezultatele au indicat că, atunci când aerul stagnează în vale, nivelul de poluare ajunge la niveluri comparabile cu cele din zonele urbane extrem de poluate. Dr. Glojek a relatat că, în 34 din cele 88 de zile de iarnă, s-au depășit limitele legale de poluare. Participanții la studiu au remarcat provocări constante, de la temperaturi scăzute și probleme tehnice ale echipamentelor, până la întâlniri cu fauna sălbatică.

Cu toate acestea, percepția localnicilor diferă semnificativ de realitatea obiectivă. „Șaptezeci la sută dintre locuitori considerau calitatea aerului ca fiind bună, iar 89% credeau că fumul de lemn nu le afectează sănătatea”, a menționat Glojek.

Concepția generală că arderea lemnului este neutră din punct de vedere climatic a fost contrazisă de cercetători, care au arătat că procesele asociate cu aceasta contribuie la degradarea mediului prin eliberarea de metan și alte substanțe. Studii similare din Irlanda și Germania confirmă faptul că satele și orașele mici sunt cele mai puternic influențate de poluarea aerului provenită din arderea lemnelor în sezonul rece.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro