Coeficientul de inteligență al cetățenilor din Imperiul Roman a fost afectat de prezența plumbului în aerul pe care-l respirau, potrivit unui nou studiu citat de agenția de presă ANSA. Conform cercetărilor publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, setea de argint necesară pentru baterea monedei sesterți a avut consecințe nefaste asupra sănătății romanilor.
Studiul indică faptul că descendenții lui Romulus și Remus au respirat cantități considerabile de plumb, asociate extracției de argint, ceea ce a dus la o scădere între 2,5 și 3,5 puncte a coeficientului de inteligență.
Cercetarea, realizată de Desert Research Institute din Nevada, reconstituie legătura dintre extragerea argintului de către romani și poluarea cu plumb din Europa pe parcursul unui mileniu, perioada studiată fiind între anii 500 î.e.n. și 600 era noastră.
Însă studiul nu a putut demonstra dacă intoxicația cu plumb a contribuit la căderea Imperiului Roman, după cum precizează Bruce Lanphear, specialist la Universitatea Simon Fraser din Canada, deși au existat speculații în acest sens: „Cred că a fost unul dintre factorii – dar nu singurul – care a contribuit la declin”.
Joseph McConnell, cercetător și autor principal al studiului, a dezvăluit că „echipa sa a descoperit totuși primul exemplu de poluare industrială din istoria lumii”, subliniind astfel impactul semnificativ al activităților industriale de atunci.
Procesul de extragere a argintului a generat cantități masive de plumb. „Pentru a produce 100 de grame de argint se produce o tonă de plumb”, a explicat McConnell. Cercetătorii au găsit urme de plumb în straturile de gheață din Rusia și Groenlanda, datând din perioada Imperiului Roman.
Cercetătorii au estimat că întreaga cantitate de plumb emisă de mineritul de atunci era între 3.300 și 4.600 de tone, iar acest plumb s-a răspândit ulterior în atmosferă, fiind transportat de curenții de aer.
Modelările computerizate au permis cercetătorilor să presupună scenarii diferite de exploatare și să calculeze modul în care plumbul s-ar fi dispersat, ajungând în sângele cetățenilor imperiului, în special al copiilor, și cauzând un declin al capacităților lor intelectuale, conform concluziilor studiului.