Reclamă

Un studiu recent a relevat faptul că utilizarea produselor de îngrijire personală de către copii, precum creme de protecție solară, loțiuni și articole de îngrijire a părului, este asociată cu niveluri ridicate de ftalați în corpul acestora, care le perturbă hormonii. Cercetarea a constatat că baieții sunt mai afectați decât fetele de prezența acestor substanțe toxice care influențează sistemul endocrin.

Studiul a analizat peste 600 de probe de urină de la copii cu vârste cuprinse între patru și opt ani pentru a evalua nivelul de ftalați, substanțe considerate perturbatori endocrini periculoși. Acestea pot modifica producția de hormoni și sunt asociate cu afecțiuni ale sistemului imunitar, boli metabolice și probleme de dezvoltare și învățare la copii.

Conform declarațiilor lui Michael Bloom, cercetător la Universitatea George Mason și autor principal al studiului, „Rezultatele arată că utilizarea produselor de îngrijire a pielii la copii reprezintă surse de expunere la aceste substanțe chimice”.

Ftalații sunt adesea întâlniți în recipiente de plastic și sunt folosiți și ca ingredienți în produsele de îngrijire personală. Aceștia pot migra din recipientele de plastic în loțiuni, unguente sau șampoane, fiind identificați frecvent în alimente și medicamente. Expunerea constantă la aceste substanțe este legată de riscuri pentru sănătatea copiilor, deoarece aceștia nu sunt capabili să le proceseze eficient.

Bloom a subliniat că, deși organismul elimină rapid ftalații, expunerea repetată, prin utilizarea zilnică a produselor, facilitează un efect de „pseudo persistență”. Printre produsele care au corelații puternice cu niveluri ridicate de ftalați se numără loțiunile hidratante și produsele pentru îngrijirea părului.

Studiul a arătat diferențe de niveluri între grupuri rasiale, sugerând că factorii socioeconomici ar putea influența expunerea la ftalați. Astfel, produsele mai ieftine, de exemplu, achiziționate din magazinele cu prețuri reduse, sunt mai susceptibile de a conține niveluri mai mari de ftalați datorită timpului prelungit petrecut în ambalajele din plastic sau expunerii lor la căldură.

Deși există oportunitatea achiziționării produselor „fără ftalați”, cercetătorii nu au observat o diferență semnificativă între nivelurile de substanță chimică din urină ale celor care le folosesc comparativ cu cei care nu o fac.

Problema reglementării insuficiente a acestor substanțe persistă în multe țări, inclusiv în Marea Britanie, unde nu există limite stricte privind ftalații în produsele de îngrijire personală. Studiul îndeamnă la discuții între factorii de decizie pentru a elimina disparitățile legate de expunerea la substanțele ce perturbă endocrin.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro