Un studiu recent dezvăluie legătura dintre mișcarea fizică și reducerea riscului de depresie în rândul adulților în vârstă. Cercetarea, făcută pe parcursul a 10 ani, finanțată de Health Research Board (HRB) din Irlanda și publicată în JAMA Network, a evidențiat faptul că orice mișcare fizică, chiar și mersul liniștit, poate avea beneficii mari pentru sănătate.
Dr. Eamon Laird, cercetător postdoctoral la Universitatea din Limerick, Irlanda, a explicat că depresia devine tot mai comună în rândul adulților în vârstă și este asociată cu riscul crescut de afecțiuni cronice, precum bolile cardiovasculare, declinul cognitiv, mortalitatea și sinuciderea. Astfel, s-a dorit investigarea dozei minime de activitate fizică care ar putea aduce beneficii în prevenirea depresiei.
Cum previi depresia cu ajutorul sportului
Cercetătorii au inclus în studiu 4.016 participanți din cadrul The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA), un proiect ce urmărește experiența îmbătrânirii în Irlanda. Datele au fost colectate în cinci momente diferite între octombrie 2009 și decembrie 2018.
La fiecare punct de colectare a datelor, s-au adunat informații despre factorii demografici, de sănătate, stilul de viață și sociali, inclusiv simptomele depresive. Participanții și-au raportat activitatea fizică din ultimele 7 zile, inclusiv activități viguroase, moderate și mersul pe jos.
Rezultatele unui studiu important pentru sănătate
Rezultatele au arătat că adulții în vârstă care au efectuat zilnic doar 20 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă (de 5 ori pe săptămână) au avut un risc cu 16% mai mic de manifestare a simptomelor depresive și o reducere a șansei de a dezvolta depresie cu 43%.
Această descoperire sugerează că chiar și o activitate fizică minimă poate contribui semnificativ la protejarea sănătății mentale și poate fi un element esențial în strategiile de prevenire și gestionare a depresiei în rândul populației adulte în vârstă.