Reclamă

Agenția Australiană de Protecție împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (Arpansa) a realizat un studiu amplu la cererea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), investigând legătura posibilă dintre utilizarea telefoanelor mobile și apariția cancerului. Rezultatele, publicate marți, arată că nu există o creștere semnificativă a incidenței cancerelor cerebrale, în ciuda creșterii utilizării tehnologiei fără fir.

Recenzia a analizat cancere ale sistemului nervos central, inclusiv cele ale creierului, meningelui, glandei pituitare și urechii, precum și tumori ale glandelor salivare și tumori cerebrale. În ciuda unor apeluri telefonice prelungite și a unei utilizări de peste un deceniu a telefoanelor mobile de către anumite persoane, studiul nu a descoperit o creștere a riscului de cancer.

Studiul final a analizat 63 de cercetări efectuate între 1994 și 2022, evaluate de 11 anchetatori din 10 țări, având în vedere și autoritatea de protecție împotriva radiațiilor a guvernului australian. Coautorul studiului, Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, a declarat: „Niciuna dintre întrebările majore studiate nu a arătat riscuri crescute”.

Ancheta a abordat impactul radiofrecvenței utilizate atât în telefonia mobilă, cât și în televizoare, monitoare pentru copii și radare. Recenzia s-a axat pe cancerele cerebrale la adulți și copii, cancerul glandei pituitare, cel al glandelor salivare și leucemii, evaluând riscurile asociate telefoanelor mobile, stațiilor sau transmițătoarelor, precum și expunerii profesionale. Alte tipuri de cancer vor fi analizate separat în viitor.

OMS și alte organizații internaționale de sănătate au subliniat anterior lipsa dovezilor definitive privind efectele nocive ale radiațiilor emise de telefoanele mobile, dar au susținut necesitatea unor cercetări suplimentare. În prezent, radiațiile sunt clasificate drept „posibil cancerigen” de clasa 2B de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), o categorie utilizată atunci când nu se poate exclude total o legătură posibilă.

Grupul consultativ al IARC a recomandat reevaluarea acestei clasificări cât mai curând, având în vedere datele recente adunate de la ultima evaluare efectuată în 2011.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro