Este vorba despre pacienții care se infectează cu coronavirus și au și alte patologii. Conform unui studiu realizat de o universitate de medicină din Austria, aceștia dezvoltă o cantitate mai mare de anticorpi decât cei asimptomatici.

Cantitatea de anticorpi generată de cei care au fost infectați cu coronavirus a crescut când au avut şi alte patologii. Aceste patologii se referă la probleme respiratorii, digestive sau cardiace.

1. Cine este mai protejat de Covid-19

Nivel de anticorpi dezvoltat de 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare, a fost analizată în cadrul acestui studiu, efectuat de Universitatea de Medicină din Graz, Austria.

Mai mult, cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi și un grad mai mare de protecție, mai arată autorii studiului. De asemenea, se pare că cei care se află în această categorie vor fi protejați timp de opt luni.

2. Vești bune din Austria

 „Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi decât cei care nu sufereau de boli preexistente”, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

De asemenea, cei declarați pozitivi și care au prezentat cel puțin un simptom mai dur de Covid-19, cum ar fi febră, tuse, dificultăți de operație, pierderea gustului și a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice.

Studiul semnalează că două treimi dintre participanţi au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %).