Reclamă

Meteoriții care au căzut pe Terra de-a lungul timpului, incluzând cei care au provocat cataclisme, provin din trei grupe principale de asteroizi localizate în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Noi cercetări au demonstrat că aproximativ 70% dintre impacturile cunoscute cu meteoriți își au originea în aceste grupe de asteroizi.

Prin realizarea a trei studii separate, cercetătorii au stabilit originea majorității meteoriților care au ajuns pe Pământ. Simulările numerice au fost folosite pentru a modela formarea și evoluția familiilor de asteroizi care orbitează Soarele. Astronomul Miroslav Broz de la Universitatea Charles din Praga a explicat că aceste grupe de asteroizi au orbite similare, fiind fragmentate în timpul coliziunilor dintre asteroizi.

Coliziunile din centura de asteroizi duc la zborul la întâmplare al fragmentelor spațiale care ajung pe Terra. Potrivit astronomului Michaël Marsset de la European Southern Observatory din Chile, doar 6% dintre meteoriții identificați provin de pe Lună, Marte sau Vesta, în timp ce originea celorlalți meteoriți rămâne necunoscută.

O descoperire importantă a cercetării arată că familia de asteroizi Massalia, formată acum 40 de milioane de ani, este responsabilă de 37% din meteoriții cunoscuți pe Terra, cunoscuți sub numele de condrite de tip L. Alte familii, precum Karin și Koronis, sunt originea a 33% din meteoriții cunoscuți, clasificați ca condrite de tip H. Un alt 8% provine din familiile de asteroizi Flora și Nysa.

În continuare, cercetătorii investighează proveniența restului de aproximativ 15% din meteoriții cunoscuți. Rocile spațiale joacă un rol semnificativ în modelarea direcției vieții pe Terra, fără a include originea meteoritului care a dus la dispariția dinozaurilor acum 66 de milioane de ani, despre care s-a aflat că posibil a venit dintr-o zonă dincolo de Jupiter.

Impactul cu asteroizii poate constitui un pericol mortal, așa cum s-a demonstrat în 2022 când misiunea DART a NASA a modificat cu succes traiectoria asteroidului Dimorphos. Meteoriții, în special cei clasificați ca și condrite, pot oferi indicii despre istoria timpurie a sistemului nostru solar și compoziția inițială a protodiscului planetar.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro