Reclamă

O echipă de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a proiectat cea mai mică inimă artificială din lume, destinată în special copiilor cu malformații cardiace. Momentan, nu există nicăieri în lume un astfel de dispozitiv dedicat acestor pacienți. Prototipul va fi prezentat la o competiție internațională în Japonia.

„Cea mai mică inimă artificială din lume este surpriza pe care o oferim anul acesta. Vrem să ajutăm persoanele care au nevoie, care au probleme cardiace”, a declarat Alexandru Pleșoianu, coordonatorul proiectului.

Anterior, echipa a câștigat o competiție în Statele Unite cu prototipul unei inimi artificiale pentru adulți. Inima creată acum este destinată copiilor de la naștere până la aproximativ 5 ani, fiind proiectată să se adapteze creșterii acestora. Rolurile în echipă au fost clar definite, fiecare contribuind la succesul proiectului.

Robert Gatman, student la UMF Iași, s-a ocupat de simulările computerizate, asigurându-se că prototipul reproduce fidel funcționarea cordului uman. „Trebuie să faci procese de optimizare până ajungi la valoarea bună. Ne-am dorit ca pompa să aibă un debit de 7,5 litri pe minut și am reușit să-l optimizăm într-o săptămână de muncă”, a explicat Robert.

Importanța acestei inovații este susținută de Otilia Pintilii: „Bolile cardiace omoară cei mai mulți oameni la nivel global, deci miza este foarte mare. Pentru noi, ca studenți, este cu atât mai important, pentru că putem contribui la o schimbare în bine la nivel mondial”.

Vlad Onceanu, doctorand la UMF Iași, a evidențiat lipsa unor alternative similare pe piață pentru copii. „Pe piață nu există nimic ce poate fi folosit pentru pacienții pediatrici. Ne-am gândit că ar trebui să corectăm acest aspect”.

Carmen Pleșoianu, medic cardiolog, a explicat că dispozitivele pot ajuta pacienții temporar, oferind o soluție până se găsește un donator compatibil. „Este vorba de insuficiență cardiacă, când inima nu poate pompa suficient sânge. Pentru părinți este un tablou dramatic”.

Dispozitivele existente, destinate exclusiv adulților, pot ajunge la prețuri de până la 200.000 de euro, accentuând importanța și necesitatea invenției realizate de echipa de la Iași.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro