Reclamă

Peste 50.000 de români au fost instruiți de angajații Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) pentru a opera tabletele din secțiile de votare în timpul alegerilor din 9 iunie. Aceștia au fost selectați prin tragere la sorți de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), au declarat marți, reprezentanții STS la Interviurile Digi24.ro.

„Operatorii sunt desemnați de către Autoritatea Electorală Permanentă. Orice persoană poate depune o solicitare către AEP prin care semnalează că dorește să fie operator. Aceștia sunt convocați de reprezentanții AEP la o sesiune de instruire, la care participăm și noi. Le explicăm cum funcționează aplicația și imediat se face o evaluare”, a declarat Laurențiu Ilinca, coordonatorul centrului de suport tehnic al STS. Acești operatori intră într-un corp al operatorilor și sunt aleși printr-o tragere la sorți. Sunt chemați și sunt pregătiți pentru procesul electoral.

De asemenea, reprezentanții STS au vorbit și despre remunerațiile pe care le vor primi românii implicați în procesul electoral:

„Un operator câștigă circa 1600 de lei, plătiți fiind de către Autoritatea Electorală Permanentă. Noi ne ocupăm de partea tehnică și de instruirea acestor oameni care vin din societatea civilă.”

Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, a oferit detalii și în legătură cu gradul de transparență al alegerilor:

„Toate procesele verbale vor fi fotografiate și vor fi disponibile în regim online, imediat după închiderea secțiilor de votare. Ne asigurăm astfel că aceste procese verbale sunt monitorizate pe tot parcursul procesului electoral.”

De asemenea, prezența la vot va putea fi urmărită în timp real și datele încărcate pe site vor rămâne acolo. În vederea organizării alegerilor din 9 iunie, STS a distribuit peste 18.900 de tablete doar în țară și s-a asigurat că, indiferent de procentul românilor care vin la vot, sistemul dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale va putea gestiona procesul de votare.

În total, peste 50.000 de români din țară și străinătate au fost instruiți să opereze date la alegerile europarlamentare și locale. În afara granițelor, au fost peste 9.000 de cereri de la românii stabiliți acolo. Aceștia au fost instruiți în sistem de videoconferință de către personalul STS.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro