Rusia recurge la o veche tactică militară, cunoscută sub numele de „maskirovka”, care vizează inducerea în eroare a inamicului prin mijloace vizuale și operaționale pentru a ascunde adevăratele intenții sau capacități ale forțelor sale.

O astfel de manevră s-a demonstrat contraproductivă recent, când avioane-momeală desenate pe aerodromurile militare rusești au fost „anulate” de aterizarea neintenționată a avioanelor reale peste acestea, compromițând efectul dorit de inducere în eroare a adversarilor.

Pe fondul conflictului militar țin desfășurare, forțele ruse au adoptat metode neconvenționale pentru a-și proteja infrastructura militară, inclusiv desenarea de avioane în mărime naturală pe piste, cu scopul de a crea iluzia unei capacități aeriene mai mari, în încercarea de a induce în eroare recunoașterea militară ucraineană și pe cea internațională. Serviciile de informații militare britanice au identificat astfel de desene pe cel puțin 12 aerodromuri din Rusia.

În ciuda eforturilor de camuflaj, incidente precum cel de pe aerodromul militar din Kîrovske, Crimeea, unde un elicopter militar rus a aterizat accidental peste silueta desenată a unui avion de luptă Su-30, dezvăluie vulnerabilitățile în execuția acestei tactici. Momentul, surprins în imagini din satelit publicate de Ministerul britanic al Apărării pe rețele sociale la data de 27 februarie, ilustrează cum astfel de greșeli pot neutraliza intențiile inițiale de dezinformare.

În concluzie, încercarea Rusiei de a masca adevăratele capacități militare prin desene ingenioase de avioane pe aerodromurile sale se confruntă cu provocări neașteptate, care nu doar că subminează obiectivele de inducere în eroare, dar livrează si informații valoroase despre realitățile operative ale forțelor sale adversarilor.