Reclamă
Reclamă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că oferta de pace prezentată de preşedintele rus Vladimir Putin Ucrainei „nu este de bună credinţă”.

Șeful Pentagonului a spus că Putin „nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ceea ce trebuie să facă pentru a se ajunge la pace”. „Aceasta nu este o propunere făcută cu bună credinţă”, a afirmat Stoltenberg la Bruxelles, după ce Moscova i-a propus Ucrainei să-și retragă trupele din regiunile revendicate de Rusia și să renunțe să adere la NATO, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Este o propunere care înseamnă de fapt ca Rusia să-și poată atinge obiectivele de război, așteptându-se la aceea ca Ucraina să abandoneze în mod semnificativ mai mult teritoriu decât cel pe care Rusia a fost capabilă să-l ocupe până acum”, a adăugat Stoltenberg în fața presei, la finalul unei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre ale NATO.

Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina își va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul și sudul țării și va renunța la planurile de aderare la NATO. „De îndată ce Kievul va anunța că este pregătit pentru această decizie și va iniția o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, va comunica în mod oficial renunțarea la planurile sale de a adera la NATO, va fi imediat emis din partea noastră un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a declarat Putin în timp ce se adresa conducerii Ministerului de Externe, un discurs transmis în direct de posturile de televiziune oficiale.

El a spus că vrea să vadă o Ucraină „neutră, nealiniată, fără arme nucleare, demilitarizată și denazificată”.

„Aceasta nu este o propunere de pace. Aceasta este o propunere pentru mai multă agresiune, mai multă ocupație și demonstrează, într-un fel, că scopul Rusiei este într-adevăr cel de a controla Ucraina, ceea ce este obiectivul Rusiei de la începutul războiului”, a mai comentat Jens Stoltenberg.

La rândul său, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin a estimat că Vladimir Putin „nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ceea ce trebuie să facă pentru a se ajunge la pace”. „Acesta este exact genul de comportament pe care noi nu vrem să-l vedem”, a spus Austin.

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război. Ucraina spune că pacea se poate baza doar pe retragerea completă a forțelor rusești și pe restabilirea integrității sale teritoriale, potrivit News.ro. „A avut câteva sute de mii de soldați răniți și uciși în această invazie nedreaptă și neprovocată. Ar putea pune capăt acestei situații astăzi, dacă ar alege să facă acest lucru. Și îi cerem să facă acest lucru și să părăsească teritoriul suveran al Ucrainei”, a declarat Austin.

Austin a mai spus că extinderea NATO nu este probabilă pe termen scurt. „În ceea ce privește extinderea NATO, cred că este o decizie pe care 32 de membri ai alianței (NATO) o vor lua la un moment dat, nu văd nicio dorință sau indiciu că vom urmări extinderea în viitorul apropiat”, a declarat Austin.

Șeful Pentagonului a adăugat că bănuiește că vor exista întotdeauna țări care vor dori să se alăture NATO, dar în acest moment alianța vrea să se concentreze pe integrarea celor mai noi membri ai săi, Suedia și Finlanda. „Cred că, în acest moment, membrii alianței ar dori probabil să vadă cum lucrurile se stabilizează și se așează pe măsură ce îi primim pe noii membri și continuăm să ne perfecționăm planurile”, a afirmat Austin.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro