Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat joi Kievul că va beneficia pe termen lung de ajutor militar şi financiar din partea Alianţei Nord-Atlantice în războiul cu Rusia, ajutor ce va fi concretizat la summitul NATO din iulie, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Stoltenberg a precizat însă că ajutorul nu va cuprinde şi trimiterea unor trupe aliate în Ucraina.

„La summitul NATO şi în discuţiile pregătitoare ale acestuia vom dezbate cum să asigurăm că vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar”, a spus Stoltenberg în timpul primei sale vizite în Finlanda după ce această ţară a devenit membră a NATO.

El a promis de asemenea că aliaţii vor încerca în iulie, la summitul NATO de la Washington, să convină un angajament financiar pe termen lung care să garanteze Ucrainei previzibilitatea şi responsabilitatea de care are nevoie din partea aliaţilor ei în acest conflict.

Stoltenberg a estimat săptămâna trecută că ajutorul militar oferit Ucrainei de statele NATO trebuie să atingă cel puţin 40 de miliarde de euro pe an, atât timp cât va fi necesar în războiul cu Rusia, şi le-a cerut de asemenea aliaţilor „să împartă povara în mod echitabil” pentru finanţarea acestui ajutor.

În schimb, el a asigurat în declaraţia sa de joi că Alianţa nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina, insistând că prioritatea NATO este de a stabili un cadru solid şi instituţionalizat în vederea susţinerii militare şi financiare a Kievului cât timp va fi necesar.