Cea mai discutată problemă la nivel actual de interes european este salariul minim. Proiectul este văzut ca o noutate necesară discutată intens de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Teoretic, proiectul salariului minim prevede o sumă ce ar putea ajunge la 60% din salariul mediu pentru fiecare stat membru UE.

Claudia Sofianu, liderul Diviziei de impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România a venit cu noi declaraţii pe marginea acestui subiect de importanţă naţională şi internaţională, la întâlnirea de astăzi de la Conferinţa Anuală de Fiscalitate EY România.

„Un concept nou şi fierbinte despre care se discută din ce în ce mai mult începând cu anul trecut la nivelul Uniunii Europene şi anume noţiunea de salariu minim european. Salariul minim european care ar însemna un salariu de referinţă pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene. Este greu de crezut că se va stabili o sumă, o valoare anume, ţinând seama de diferenţele dintre diferitele ţări membre, însă intenţia este de a stabili un cadru, o formulă de calcul şi alinierea tuturor ţărilor membre. Anul trecut, fostul vicepreşedinte al Comisiei Europene prevedea un cadru de referinţă de 60% din salariul mediu pentru fiecare stat membru şi în contextul noii preşedinţii a Comisiei Europene şi a declaraţiilor noului comisar pentru Ocuparea forţei de muncă, luxemburghezul Nicolas Schmit, acest concept pare din ce în ce mai ancorat în angajamentul Comisiei Europene de a opri exodul forţei de muncă dinspre Est spre Vest”, a declarat Claudia Sofianu.

În luna noiembrie a anului trecut, potrivit Claudiei Sofianu,  Institutul Naţional de Statistică a raportat un salariu mediu net pe lună de de 3.200 de lei, iar 60% din acest salariu ar fi cu câteva sute de lei peste cel din momentul de faţă.