Uite ce se întâmplă când nu mai ești pe val în politica rusă: unii îți pregătesc chiar și un loc la cimitir.

Recent, moartea lui Evgheni Prigojin, zis și „bucătarul lui Putin,” a stârnit un val de nemulțumiri atât în Rusia, cât și peste hotare.

Legiunea Libertatea Rusiei

Legiunea Libertatea Rusiei este o grupare paramilitară cu sediul în Ucraina, formată în principal din cetățeni ruși care se opun regimului lui Vladimir Putin.

Înființată în martie 2022, organizația se află sub umbrela Legiunii Internaționale a Ucrainei și include defectori din Forțele Armate Ruse și voluntari ruși, unii dintre aceștia emigrând în Ucraina.

Din 22 mai 2023, Legiunea a început să lanseze raiduri peste granița cu Rusia, în regiunea Belgorod, alături de Corpul Voluntarilor Ruși. Cu o misiune clară de a se opune intervenției rusești în Ucraina, gruparea a câștigat notorietate și sprijin în rândul celor nemulțumiți de acțiunile Kremlinului.

Eliminarea lui Putin, Noua Țintă?

O facțiune numită Legiunea Libertatea Rusiei s-a agitat. Au zis clar: e timpul ca Putin să plece. Cine sunt ăștia? Păi, o gașcă paramilitară, din Ucraina, care încearcă să se opună Kremlinului. Furia lor a crescut după moartea lui Prigojin.

Mesajul lor, postat pe Twitter, e clar:

Atâta timp cât Putin respiră, lumea e în pericol.” Se pare că asta a fost declanșatorul. Zic ei că acum, după ce a murit Prigojin, Putin ar trebui să-și ia adio de la orice planuri de viitor.

 

Tot cei din Legiunea Libertatea Rusiei au avertivat pe cei care se vor alia cu Putin:

„Incidentul a oferit o concluzie simplă, și anume că nimeni nu poate ajunge la un acord cu Putin. Este timpul ca Occidentul să renunțe la această iluzie. Oricine poate ajunge este o resursă în jocul său maniacal”, 

Cum Stăm cu Dovezile

Oficialii ruși n-au zis nimic despre cum a murit Prigojin. Un avion prăbușit, și gata, toată lumea tace. Nu e nicio dovadă, dar cei din Legiunea Libertatea Rusiei sunt siguri că știu ei cum stau lucrurile.

La nivel global, se speculează. Unii zic că Kremlinul ar avea legătură cu prăbușirea avionului. Mare zarvă, dar niciun răspuns clar. La Washington, Paris, Berlin și Kiev, se arată cu degetul spre Rusia. Dar rușii zic că e doar minciună. Ei, bine, cine minte?

Victimele Confirmate: Ce Se Ascunde După Expertize?

Comitetul de Ancheta din Rusia a confirmat că Prigojin chiar e mort. Au făcut expertize genetice și au zis că el e unul dintre cei zece morți din prăbușire. Dar n-au spus ce s-a întâmplat cu avionul.

Deci, până nu avem probe clare, totul e pe aer. Dar cu atâtea voci care se ridică, clar e că se încinge atmosfera.

În final, rămâne de văzut ce se va întâmpla. Cu acuzații care vin de peste tot, și cu o Rusie tot mai izolată, viitorul lui Putin pare destul de incert. Ce-i drept, nu-i prima oară când auzim de conspirații și planuri îndrăznețe. Dar, când e vorba de politica rusă, nimic nu e imposibil, nu?