Reclamă

Nu este întotdeauna atât de simplu să-ţi dai seama dacă o persoană minte sau nu. Dacă bănuieşti că cineva este nesincer cu tine, trebuie să ştii că există o anumită întrebare, de obicei, care îi dă de gol pe mincinoşi.

Metoda întrebării  „calului troian”

Tu știai că poți face pe cineva care minte să se deconspire singur printr-o simplă întrebare. Această întrebare are rolul de a-l provoca pe suspect să mintă atunci când nu este cazul. Întrebarea de față este extrem de simplă și sună cam așa „Ar exista vreun motiv să cred că…?”. 

Dacă persoana supusă întrebării este vinovată ar putea realiza că a lăsat urme, atunci acest gând o va panica. În acest caz, mincinosul ar putea să inventeze o mulțime de povești și să ofere foarte multe detalii care sunt de-a dreptul nefolositoare.

@ntony_read

Știai de „Întrebarea Calului Trojan”? #5pasidebine #fyp #psihologie #criminalistica #deceptie #minciuni

♬ sunet original – ⭕Antony

Întrebarea „calului troian” reprezintă o cursă întinsă făptașului menită să-l provoace pe acesta să caute cât mai multe explicații și justificări din simpla dorință de a-și ascunde urmele și a îndepărta ancheta de purul adevăr.

Nu trebuie să fii criminalist ca să poți folosi această metodă, astfel că oricine vrea poate apela la ea. Tot ceea ce trebuie să faci este să începi cu întrebarea cu formularea „Ar exista vreun motiv pentru care să cred că tu ai făcut acest lucru?”.

4 moduri prin care îți poți da seama că cineva minte

1. Lipsa detaliilor

Un mincinos sare peste multe dintre detaliile înflorite care există atunci când sunt povestite de oamenii cinstiți. Acestea sunt mai greu de ținut minute, așa că va încerca să le evite. O persoană care spune adevărul ar putea menționa melodia care era pe fundal în timpul unui eveniment sau ce flori se aflau pe masă într-o anumită încăpere. Un mincinos va încerca să evite complet aceste informații.

2. Nesiguranță

Dacă persoană din față ta pare să fie nesigură sau, și mai rău, depinde prea mult efort pentru a veni cu o evidență plauzibilă a evenimentelor, acesta este un semn că încearcă să te mintă. Important – și oamenii care spun adevărul pot fi nesiguri sau pot avea anumite dificultăți în a își aminti evenimentele trecute. Însă dacă este vorba despre o întâmplare importantă, care s-a întâmplat în urmă cu puțin timp, nu ar trebui să le fie atât de greu să revină cu detaliile necesare.

3. Detaliile sunt scurte și foarte vagi

Cu cât povestea este mai lungă, mai completă și mai detaliată, cu atât este mai probabil să fie adevărată. Din nou, a spune o minciună sau chiar un șir de minciuni presupune să depui un efort incredibil deoarece înseamnă că trebuie să creezi un scenariu întreg din cap.

4. Corecții spontane

Mincinoșii încearcă să schimbe destul de mult poveștile – „Numele ei era Ana… ah, nu. Parcă Anca. Sau Alina?” Dacă nu își mai amintește numele nu trebuie să presupui din prima că minte… dar dacaastfel de corecții sunt destul de frecvente, atunci poate că ar trebui să fii mai atentă.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro