Reclamă

Am început să avem 27 de grade în octombrie sau chiar mai mult. Unii spun că e încălzirea globală. Cu toate acestea, vara, temperaturile se mențin normale. Există și voci care susțin că s-au decalat anotimpurile, lucru în care este puțin adevăr. Însă, foarte puțini spun că folosim calendarul greșit.

Calendarul Lunației este strâns legat de ciclurile naturii, așa cum ar fi sezoanele și mișcările stelelor. El reflectă înțelegerea profundă pe care triburile nativ americane o aveau asupra mediului înconjurător.

Acest calendar avea 13 luni a câte 28 de zile, așa cum mareele sunt o dată la 28 de zile, ciclurile lunare sunt o dată la 28 de zile. De aceea sunt numite luni, deoarece denumirea inițială era strâns legată de ciclul lunar.

Dacă socotim 13 x 28 dau 364 de zile, ceea ce înseamnă că în a 365-a zi nu se făcea nimic și nu se punea la socoteală, căci era doar o zi de trecere între ani. Deci, Revelionul nu se pune.

Acest calendar mai este numit și calendarul țestoasei, întrucât majoritatea țestoaselor au pe carapace fix 13 porțiuni mari, înconjurate de 28 de porțiuni mai mici pe margine, excepție făcând cea cu carapacea lisă sau cu spin și alte modele care sunt mai rare.

Știai că folosim calendarul greșit?! Uite cum se explică temperaturile de 30 de grade din luna octombrie

Luna care a fost ștearsă din calendar

Și, totuși, care este a 13-a lună?! Ei bine, dacă studiem denumirile lunilor din punct de vedere etimologic, nu e greu să ne dăm seama că septembrie vine de la 7, octombrie de la 8 și așa mai departe.

Tot din punct de vedere etimologic, observăm că luna aprilie vine din latinescu „a priori” care înseamnă primul sau prima.

Luna care a fost scoasă din calendar este sextilus care vine de la 6, iar acum totul capătă sens. Ianuarie și februarie sunt denumite după zei, iar martie după Zeul Răboiului, care aduce sfârșitul unui ciclu prin război sau revoluție, cât și ultima zodie, cea a pești.

Deci, prima zi din an obișnuia să fie 1 aprilie care, între timp, a devenit ziua păcălelilor.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro