Steve Bannon, consilier şi aliat al fostului preşedinte american Donald Trump, va ispăși o pedeapsă de patru luni de închisoare după ce a refuzat să colaboreze cu comisia care anchetează asaltul de la Capitoliu. Bannon va trebui să se prezinte la penitenciar până pe 1 iulie pentru a fi încarcerat, scrie Reuters.

Aceasta înseamnă că Steve Bannon, un mogul media de dreapta în continuare apropiat de Trump, se va afla în spatele gratiilor în perioada critică a campaniei electorale premergătoare alegerilor din 5 noiembrie, când fostul preşedinte republican se va confrunta din nou cu actualul preşedinte democrat Joe Biden.

Ordinul de încarcerare, emis de judecătorul Carl Nichols din Washington, survine după ce Bannon a pierdut şi ultimul apel faţă de condamnarea pentru sfidarea comisiei Congresului.

În vârstă de 70 de ani, Steve Bannon s-a numărat printre cei peste 30 de apropiaţi ai fostului preşedinte republican convocaţi de comisia Camerei Reprezentanţilor să depună mărturie în ancheta privind asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, când susţinători ai lui Trump au atacat Congresul în timp ce acesta certifica victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Bannon a fost inculpat pentru refuzul de a se prezenta în faţa acestei comisii, alcătuită majoritar din democraţi, şi de a-i transmite documente, invocând dreptul foştilor preşedinţi de a păstra confidenţiale unele documente şi discuţii.