Reclamă

Un proiect de lege prevede ca victimele violenței domestice să primească o sumă de bani sub formă de vouchere. Inițiativa legislativă se află în prezent în dezbatere publică. 

Potrivit proiectului de lege, victimele violenței domestice pot primi o sumă în limita a cinci salarii minime pe țară. Banii vor fi acordați sub formă de vouchere și au scopul de a ajuta persoanele respectivă până când acestea obțin în instanță compensații financiare. 

1.500 de lei pentru victimele violenței domestice

Banii vor fi acordați în trei zile de la solicitare. În prezent, compensațiile pentru victime pot fi acordate la finalizarea unui proces penal. Acest proiect penal poate dura chiar și ani de zile. Noutatea este că proiectul de lege din prezent poate ajuta victimele să primească sumele de bani în cel mult 72 de ore. 

„Noutatea pe care o aduce acest proiect reprezintă un avans care poate fi acordat în limita a cinci salarii minime care poate fi folosit pentru a acoperi cheltuieli de hrană, transport, medicale, igienă, uz personal”, a precizat avocatul Gabriel Ursu.

Statul va acorda un ajutor de 1.500 de lei pentru aceste persoane. Cine va primi banii

Potrivit acestuia, victima va trebui să depună o solicitare pentru obținerea acestor sume de bani. Instituțiile publice sau ONG-urile vor trebui să întocmească un referat care să arate sau să estimeze cheltuielile de urgență pe care le-ar putea avea respectiva persoană. Ulterior, acest document va ajunge pe masa comisiei care va avea obligația să finalizeze această solicitare. După aceea, o instanță va decide dacă va acorda sau nu acest voucher persoanei vătămate. 

Violența domestică, o problemă uriașă în România

România trebuie să rezolve urgent problema violenței domestice și abuzului sexual asupra copiilor. Numai anul trecut, la noi în țară au fost înregistrate peste 700 de cazuri în instanță pentru act sexual cu un minor și mai bine de 130 de cazuri pentru trafic de minori. 

De asemenea, violența domestică rămâne o temă extrem de îngrijorătoare. În anul 2022, 1.478 de persoane au fost trimiși în judecată din această cauză. Numărul a crescut cu 98 de abuzatori comparativ cu anul 2021. În Bacău, Bihor, Brașov, Iași și Suceava au loc cele mai multe cazuri de violență domestică din România. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro