Reclamă

Senatul a dat vot afirmativ modificărilor aduse legii pensiilor speciale, care odată adoptată ar trebui să rezolve problema jalonului blocat din PNRR. Dacă documentul legislativ va trece și de Camera Deputaților și va fi promulgat, “specialii” României vor încasa de la 1 ianuarie mai putini bani.

Statul taie pensiile acestor români din 2024

Pensiile speciale, care costă lună de lună milioane de la bugetul de stat al țării, este una dintre cele mai mari probleme ale Guvernului.

Deși Marcel Ciolacu a promis când și-a preluat mandatul că va scăpa România de această povară, până acum legea reformei nu a ajuns prea departe.

Miercuri, Senatul a dat vot pozitiv la modificările aduse documentului legislativ, după ce CRR a decis că este neconstituțional. Acum, următorul pas este ca acesta să ajungă la Camera Deputaților, care are vot decizional.

În cazul în care va trece de Parlament, iar CCR și Comisia Europeană, care trebuie să-și dea acceptul, nu vor mai avea obiecții, legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Vor încasa mai puțin din luna ianuarie

Modificările ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că romanii care beneficiază de aceste pensii vor încasa mai puțini bani.

Mai exact, conform noii legi, pensionarii nu vor putea să încaseze mai mult de 80% din media salariilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate.

În plus, pentru aceste pensii se vor aplica și impozite în plus, care vor afecta cât primesc beneficiarii în mână.

Impozitele se vor aplica în felul următor:

Pentru componentă necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

  • 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
  • 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
  • 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro