Programele ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus” vor fi reluate! Costel Alexe, ministrul Mediului a afirmat că se intenționează o creștere a numărului de tichete față de anul trecut cu până la 20%.

Reclamă

Luni, ministrul Mediului a declarat pentru Digi 24 că primul program care va fi demarat la începutul lunii martie este ”Rabla Clasic” și va aveam un număr de vouchere de peste 60.000.

Reclamă

”Programul ‘Rabla’ este cel mai vechi program pe care îl derulează Administraţia Fondului pentru Mediu. Acesta este şi cel mai longeviv. Important e că în ultimul an a funcţionat şi ne propunem ca pentru 2020 să creştem numărul de vouchere pe care le acordăm. Am avut discuţii inclusiv cu premierul României şi cu cei din industria auto şi pentru 2020 ne propunem un număr de minim 60.000 de vouchere pentru ‘Rabla Clasic’”, a spus Alexe.

”Programul va demara în luna martie şi a rămas să stabilim cu colegii din minister şi cu cei din Administraţia Fondului pentru Mediu, săptămâna viitoare, care va bugetul şi care vor fi exact etapele în care va fi demarat. Vreau ca atunci când informăm cetăţenii, care sunt beneficiarii acestui program, să ne ţinem de termene, pentru că au fost programe derulate de Ministerul Mediului care efectiv au avut termene decalate şi de aici pleacă neîncrederea populaţiei în actul guvernamental. Sincer, eu nu-mi doresc acest lucru”, a precizat ministrul Mediului.

De când a fost înființat programul ”Rabla” și până în prezent au fost casate peste 600.000 de autovehicule vechi și au fost achiziționate în jur 550.000 de autovehicule noi.

Cel de-al doilea program, ”Rabla Plus”, va avea o creștere cu 20% față de anul trecut, iar valoarea unui voucher este de 10.000 de euro.

”Pentru Rabla Plus, în 2020 ne propunem să păstrăm cel puţin acelaşi buget şi vrem o creştere cu 10-20% a numărului de vouchere pe care să-l acordăm, astăzi voucherul fiind de 10.000 de euro. Discutăm la nivel de Comisie Europeană de green deal, cum avem ţinte pentru 2030 pe mediu sau de 2050 când ar trebui să avem neutralitate climatică. Noi ne propunem ca, de la an la an, să creştem bugetul şi pentru voucherele privind maşinile electrice şi mai ales să dezvoltăm numărul de staţii de încărcare”, a declarat Alexe.

”Acesta este viitorul. România trebuie să facă eforturi pentru a ajunge statele europene. Nu ştiu dacă suntem neapărat la coadă. Ministerul Mediului din România este ministerul care alocă cred că una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare, finanţare privind voucherul pentru maşini electrice, de 10.000 de euro”, a menționat ministrul.

Costel Alexe a adus în discuție și stațiile de încărcare electrică, menționând că de la an la an va crește finanțarea pentru dezvoltarea lor.

”În discuţiile pe care le-am avut cu cei de la Dacia şi înţeleg că şi cei de la Ford au un plan ca în următorii ani să dezvolte maşini care să aibă acest sistem. Degeaba fac producătorii auto, dacă statul nu susţine programul şi degeaba îşi doreşte statul, dacă producătorul nu dezvoltă aceste sisteme de alimentare. De la an la an, ne propunem să creştem finanţarea pentru dezvoltarea acestor staţii”, explică el.

”Preţul maşinilor electrice a scăzut faţă de acum câţiva ani, astfel încât astăzi nu mai este restrictiv pentru o persoană să-şi achiziţioneze o maşină electrică. Investind în această reţea de staţii de încărcare, sunt convins că într-un viitor nu foarte îndepărtat în România vom avea un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni care vor beneficia şi de programul nostru. Ne dorim foarte mult să achiziţionăm prin Administraţia Fondului pentru Mediu 130 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice-hibrid. Nu facem altceva decât să încurajăm mijloacele de transport în comun electrice, nepoluante, astfel încât traficul în Bucureşti şi în marile oraşe să fie cel apreciat”, a menţionat demnitarul.

Valoarea voucherului pentru mașinile electrice în totalitate este de 10.000 de euro, iar voucherul clasic își menține aceeași valoare ca anul trecut, 6.500 lei. Voucherul clasic poate fi cumulat cu alte bonusuri, unul pentru motorizare, în valoare de 1.000 de lei și altul pentru mașinile hibrid, în valoare de 1.700 lei.