Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul nu va asigura repatrierea românilor din Israel. Totuși, acesta a menționat că statul va compensa prețul biletelor de avion doar pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar. Această decizie a generat o serie de controverse și discuții în rândul populației.

Marcel Ciolacu a subliniat faptul că companiile românești nu pot fi asimilate organizațiilor umanitare precum Crucea Roșie. El a menționat că guvernul nu poate transforma România și companiile sale într-o organizație de salvare și că este necesar ca fiecare persoană să își asume responsabilitatea proprie în ceea ce privește decizia de a călători în zone periculoase.

Ignorarea avertismentelor autorităților

Liderul PSD a remarcat că există români care nu au ținut cont de avertizările emise de autorități și au ales să meargă în Israel în ciuda situației tensionate din regiune. El a subliniat că este important să se înțeleagă gravitatea situației și să se evite călătoriile inutile, în special în perioade de conflict.

România are o comunitate semnificativă de aproximativ două sute de mii de români stabiliți în Israel. Aceștia se confruntă acum cu provocări mari, iar guvernul român se străduiește să ofere sprijin și asistență celor care se află în situații financiare precare.

Tânără de 24 de ani, cu origini românești, ucisă de teroriștii Hamas. Mesajul emoționant al familiei: Ai devenit o mică stea în Univers!

Compensații financiare pentru persoanele vulnerabile

Marcel Ciolacu a explicat că, în funcție de veniturile lor, statul român va oferi compensații financiare pentru anumite persoane vulnerabile care au fost nevoite să se întoarcă de urgență din Israel. Aceste compensații vor acoperi și costurile suplimentare generate de întoarcerea înainte de timpul programat și de anularea biletelor de avion.

Verificări privind un român dispărut în Israel

În urma declarațiilor președintelui israelian, Isaac Herzog, potrivit cărora un român este printre persoanele dispărute în Israel, autoritățile române au început să facă verificări. Cu toate acestea, datele încă trebuie verificate și ambasada României la Tel Aviv este în contact cu autoritățile israeliene pentru a obține informații precise.

Președintele israelian a dezvăluit că peste 5.000 de rachete au fost lansate în Israel de către gruparea Hamas, provocând moartea a peste 1.300 de persoane și rănirea a peste 3.300. De asemenea, peste 97 de persoane sunt ținute ostatece în Fâșia Gaza. Atacurile au afectat și alte 36 de națiuni, inclusiv România.