Vești bune pentru tinerii liceeni! O anumită categorie vor primi ajutor financiar de la stat pentru continuarea studiilor.  

Ca și în anii trecuți, elevii de liceu ce provin din familii care se confruntă cu probleme financiară pot obține bani de la stat pentru continuarea studiilor. Este vorba despre 250 de lei pe lună. Cererile pentru obținerea acestui ajutor financiar pot fi depuse începând de astăzi.   

Liceenii vor primi bani pentru continuarea studiilor

În anul școlar 2022-2023, Ministerul Educației va continua derularea Programului național de protecție socială <<Bani de liceu>>, potrivit legislației în vigoare, anunță autoritățile. Așadar, conform Hotărârii de Guvern nr 1.488/2004, elevii care provin din familii cu venituri reduce pot cere un ajutor financiar de 250 de lei pe lună.   

Acest ajutor din partea statului îl vor obține elevii în familiile cărora limita venitului brut lunar pe membru realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului este de 500 de lei. Anul acesta, cei care vor să obțină acest ajutor pot depune cererile la fiecare școală în parte, până pe data de 25 septembrie.   

Când se depun contestațiile

Ulterior, pe data de 17 septembrie, se va afișa lista cu persoanele eligibile pentru acest ajutor. Între 18 și 21 octombrie oamenii vor putea depune contestații, iar între 22 și 25 octombrie acestea vor fi finalizate. 
 
Acest program național de protecție socială „Bani de liceu” a fost inițiat în anul 2004. Valoarea ajutorului financiar și valoarea plafonului necesar pentru acordarea acestuia au fost modificate, pentru prima dată, în anul 2018. 

Citește și: Bani gratis de la stat pentru acești români! Se dau 1.000 de lei pe lună în anumite condiții 

Statul dă bani gratis tinerilor români! Condițiile sunt foarte simple

Ce trebuie să faci pentru a obține banii

Pentru a obține acești bani de la stat, elevii trebuie să aibă o declarație de la notar privind lipsa veniturilor în cazul membrilor majori ai familiei. Vestea bună este că până anul trecut, emiterea unei declarații notariale era costisitoare, iar acești bani trebuia să îi plătească elevii. În unele cazuri, această declarație costa jumătate din suma primită de elev într-o lună, scrie Avocatnet.ro.  

Bun pentru a corecta această situație, ministrul justiției a emis un ordin prin care a extins lista actelor scutite de plata onorariilor notariale cu cele necesare accesării diverselor forme de sprijin stabilite de autorități prin legi speciale sau de protecție socială, categorie în care se încadrează și ajutorul pentru liceu. 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.