Autoritățile au decis majorarea ajutorului de deces pentru anul 2023. Iată câți bani vor primi cei care își pierd un membru al familiei. 

În anul 2022 a fost decisă majorarea ajutorului de deces pentru anul 2023. Iată câți bani vor primi de la stat familiile care își pierd o rudă, dar și care sunt documentele necesare pentru obținerea banilor. 

Statul a decis să majoreze considerabil ajutorul de deces, anul acesta. Suma va fi mărită cu aproximativ 700 de lei, iar banii provin din asigurările sociale de la stat. În acest context, familiile celor care se sting din viață vor primi suma de 6.789 de lei. Pentru a primi această sumă de bani, este obligatoriu ca persoana decedată să fi fost asigurată sau pensionară. Ajutorul pentru membrul de familie al unui decedat neasigurat va fi de 3.395 de lei. Și aici este însă o condiție importantă. 

Crește valoarea ajutorului de deces în 2023

Mai exact ajutorul de deces este oferit de stat în două cazuri. În situația în care o persoană pensionată sau asigurată moare, atunci familia va primi aproximativ 6.800 de lei. Pe de altă parte, dacă o persoană care se stinge din viață nu este asigurată și nici pensionară, atunci ajutorul de deces va fi de 3.400 de lei. În acest caz, persoana care solicită ajutorul de deces trebuie să fie asigurată sau pensionară. Este important de precizat că banii se dau o singură dată, unui singur membru al familiei. 

Statul a decis! Acest ajutor crește cu 700 de lei. Anunț important pentru toți românii
Sursa: Social media

Persoanele care își doresc să obțină ajutorul de deces trebuie să depună un dosar la Casa Județeană de Pensii de pe raza județului domiciliului persoanei decedate. Banii vor fi achitați în trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării. 

Care sunt documentele necesare

Documentele necesare pentru întocmirea dosarului sunt următoarele: 

  1. Cerere pentru acordarea ajutorului 
  2. Declarație pe proprie răspundere că aceste cheltuieli au fost suportate integral de cel care solicită ajutorul 
  3. Declarație pe proprie răspundere că nu avea calitatea de pensionar sau asigurat 
  4. Adeverință de salariat în care se menționează că persoana decedată era salariată și că nu a beneficiat de concediu fără salariu sau absențe nemotivate la data decesului 
  5. Adeverință de salariat membru familie 
  6. Cerere pentru plata sumelor rămase neîncasate de către pensionarul decedat. 
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.