Statele Unite au anunțat că au cerut un vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra proiectului lor de rezoluție care solicită Israelului și Hamas să implementeze imediat acordul de încetare a focului în Gaza, anunțat de președintele american Joe Biden. Data exactă a votului nu a fost specificată.
Potrivit unor surse diplomatice, votul este planificat pentru luni, dar nu a fost confirmat de președinția sud-coreeană a Consiliului, conform Agerpres. „Astăzi, Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate să se îndrepte spre un vot asupra proiectului de rezoluție american (…) care susține propunerea aflată pe masă”, a declarat duminică Nate Evans, purtătorul de cuvânt al misiunii SUA la ONU.
„Membrii Consiliului nu ar trebui să lase această oportunitate să treacă, și trebuie să vorbească pe o singură voce în sprijinul acestui acord”, a adăugat el, în timp ce Statele Unite, un aliat al Israelului, au fost criticate pe scară largă pentru blocarea mai multor proiecte de rezoluție care solicită încetarea focului în Gaza.
La sfârșitul lunii mai, președintele american Joe Biden a dezvăluit un plan, potrivit lui, israelian, în trei faze de aproximativ patruzeci de zile fiecare, pentru a trece de la o încetare temporară a focului la o pace durabilă în Gaza. Americanii plasează în mod clar responsabilitatea principală asupra Hamas de a-l accepta. Este ceea ce se subliniază în proiectul de rezoluție.
Cea de-a treia versiune a textului distribuită duminică statelor membre, văzută de AFP, „salută” această propunere. De asemenea, ea dă asigurări, contrar versiunilor anterioare, că planul a fost „acceptat” de Israel. Proiectul de rezoluție solicită Hamas „să îl accepte, de asemenea, și cere ambelor părți să pună în aplicare pe deplin termenii săi, fără întârziere și fără condiții”.
Răspunzând solicitărilor formulate de mai multe state membre de la începutul negocierilor în urmă cu o săptămână, noul text precizează conținutul planului. Conform textului, dacă prima fază – o încetare „imediată și completă” a focului, eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas și „schimbul” de prizonieri palestinieni, retragerea armatei israeliene din „zonele populate din Gaza” și intrarea ajutorului umanitar – durează mai mult de șase săptămâni, încetarea focului va fi menținută „atâta timp cât negocierile continuă”.
Potrivit unor surse diplomatice, mai mulți membri ai Consiliului au fost foarte rezervați cu privire la cele două versiuni anterioare ale textului american, în special Algeria, care reprezintă grupul arab, și Rusia, care are drept de veto. De la atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și represaliile israeliene din Gaza, Consiliul de Securitate s-a străduit să vorbească pe o singură voce. După două rezoluții axate în principal pe ajutorul umanitar, Consiliul a cerut în cele din urmă o „încetare imediată a focului” pe durata Ramadanului la sfârșitul lunii martie, Statele Unite hotărând să se abțină de data aceasta.
La sfârșitul lunii mai, Curtea Internațională de Justiție a decis ca Israelul să oprească ofensiva la Rafah, iar Algeria a difuzat un proiect de rezoluție care cerea încetarea imediată a focului și, mai precis, încetarea ofensivei din Rafah. Statele Unite au declarat la acea vreme că un astfel de text „nu ar ajuta”, favorizând întotdeauna negocierile pe teren pentru a ajunge la un armistițiu.