Statele Unite au transmis duminică, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, că nu doresc o escaladare sau un război în toată regula cu Iranul, după un atac fără precedent al Republicii Islamice asupra Israelului. Kirby a evidențiat poziția administrației președintelui Joe Biden, declarând pentru NBC că „Președintele Joe Biden a fost clar: nu vrem escaladare. Nu vrem un război în toată regula cu Iranul. Cred că orele și zilele următoare ne vor spune multe”.

Iranul a lansat un atac masiv cu drone și rachete împotriva teritoriului israelian, un eveniment care a ridicat preocupări cu privire la posibilitatea unui conflict regional extins. Acest atac a fost însă „dejucat”, conform declarațiilor armatei israeliene, în timp ce Iranul a argumentat că a fost un răspuns justificat la distrugerea consulatului său din Damasc.

Kirby a subliniat că Statele Unite au comunicat clar tuturor părților implicate, inclusiv Iranului, determinarea lor de a proteja personalul american din Orientul Mijlociu. De asemenea, Joe Biden a reiterat sprijinul „neclintit” al Statelor Unite pentru Israel, menționând că forțele americane au contribuit la doborârea majorității dronelor și rachetelor lansate de Iran.

În acest context de tensiuni crescătoare, Kirby a reafirmat angajamentul administrației Biden de a continua colaborarea și consultarea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în ciuda divergențelor apărute legate de gestionarea conflictului prelungit din Gaza, marcat de o profundă criză umanitară.