Casa Albă a emis o declarație marți, contrazicând orice implicare a Statelor Unite în atacul recent împotriva consulatului iranian din Damasc, pe care surse îl atribuie Israelului.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a respins acuzațiile ministrului iranian de Externe, calificându-le drept ‘pur și simplu absurde’. ‘Nu am avut nimic de-a face cu această lovitură din Damasc. Nu am fost implicaţi în niciun fel’, a afirmat Kirby.

În contextul în care tensiunile din regiune escaladează, cel puțin 13 persoane au fost ucise în urma atacului, inclusiv doi oficiali militari iranieni de rang înalt. Gardienii Revoluției au confirmat decesul a șapte membri, între care se numără și doi generali din Forța Quds, un semn al importanței pierderilor pentru Iran.

Respinsă de către oficialii americani, responsabilitatea atacului a fost atribuită de Iran Israelului, deși acesta din urmă nu și-a asumat public implicarea. În ciuda acuzațiilor, adjuncta purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a precizat că SUA nu au fost informate anterior de planurile Israelului și a subliniat că Washingtonul a comunicat Iranului, prin canale private, lipsa oricărei responsabilități în acest incident.