Reclamă
Reclamă

Statele Unite au înscris vineri un grup neo-nazist care operează în ţările scandinave pe lista lor neagră pentru terorism internaţional, declarându-se „preocupate” de ameninţarea adepţilor supremaţiei rasei albe în întreaga lume, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Statele Unite rămân profund preocupate de ameninţarea extremismului violent motivat rasial sau etnic în întreaga lume şi sunt hotărâte să contracareze componentele transnaţionale ale supremaţiei albe”, a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat anunţând această desemnare, luată în consultare cu partenerii europeni.

Acesta vizează Mişcarea de Rezistenţă Nordică (Nordiska motstandsrörelsen, NMR) şi trei dintre conducătorii săi, printre care liderul Tor Fredrik Vejdeland, care promovează o doctrină deschis rasistă şi urmăreşte să înlocuiască democraţiile scandinave cu un „stat nordic unificat din punct de vedere etnic”, a precizat Departamentul de Stat.

Reclamă

„NMR este cel mai mare grup neo-nazist din Suedia, cu filiale în Norvegia, Danemarca, Islanda şi Finlanda, unde este interzis din 2020”, a adăugat textul în legătură cu acest grup fondat în Suedia în 1997 şi promovează o doctrină „deschis rasistă, anti-imigranţi, antisemită şi anti-LGBTQI+”.

Washingtonul a mai subliniat că „membrii şi conducătorii grupului au desfăşurat atacuri violente împotriva unor oponenţi politici, manifestanţi, jurnalişti şi a altor adversari desemnaţi ca atare” şi organizează „antrenamente de luptă”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro