Reclamă
Reclamă

Statele Unite ar putea reactiva unele dintre centralele nucleare închise recent sau ar putea adăuga reactoare noi la centralele existente, pentru a satisface cererea în creștere de energie electrică cu emisii zero, a declarat secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm.

Administraţia preşedintelui Joe Biden consideră că energia nucleară este esenţială pentru atingerea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră şi decarbonizarea economiei până în 2050, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, dar industria a fost împiedicată de costul ridicat al construcției unor centrale noi.

„Cred că pot fi reactivate”, a spus Jennifer Granholm despre unele centrale nucleare închise.

Reclamă

Biroul pentru Programe de Împrumut (LPO) al Departamentului Energiei a acordat în martie un împrumut condiţionat de 1,52 miliarde de dolari către Holtec International pentru redeschiderea reactorului Palisades din Michigan, care ar putea deveni prima centrală nucleară din ţară care va reporni după ce a fost închisă.

Centrala, care a fost închisă în 2022, are acum nevoie de aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară, care supraveghează siguranţa nucleară.

Granholm a spus că ar fi surprinsă dacă LPO nu vorbeşte şi cu operatorii altor centrale închise din ţară despre redeschidere. Ea nu a numit niciun operator şi a spus că nu este implicată în discuţiile LPO. LPO nu dezvăluie starea cererilor de împrumut.

Aproximativ o duzină de reactoare din SUA au fost închise din 2013, din cauza concurenţei din partea energiei pe bază de gaze naturale şi a creşterii costurilor de siguranţă. Unele dintre acestea au fost dezafectate prea mult pentru a fi repornite.

Potrivit lui Granholm, capacitatea de energie nucleară a SUA ar putea fi, de asemenea, extinsă într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor prin construirea de noi reactoare pe amplasamentele existente. Ea a spus că aproximativ 30 de centrale electrice din SUA au fost autorizate pentru construirea mai multor reactoare. „Deci nu trebuie să treceţi din nou prin întreagul proces, puteţi doar să utilizaţi amprenta existentă pentru a putea creşte capacitatea de generare”, a spus ea, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Joseph Dominguez, CEO al Constellation Energy, compania americană cu cea mai mare capacitate de generare de energie nucleară, a declarat, într-un apel pentru venituri de luna trecută, că repornirea reactorului său Three Mile Island Unit 1 din Pennsylvania ar fi una dintre oportunităţile la care compania s-ar gândi după ce Palisades a primit Împrumut LPO. Unitatea, care este separată de un reactor de la Three Mile Island, care în 1979 a intrat într-o topire nucleară parţială, a fost închisă la sfârşitul anului 2019.

Constellation nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Criticii energiei nucleare spun că este prea scump şi prea lent pentru a construi reactoare noi, în comparaţie cu fermele eoliene şi solare asociate cu stocarea în baterii şi afirmă că generează deşeuri radioactive de lungă durată. Construcţia a două reactoare noi, de la centrala Vogtle din Georgia, care s-au deschis în 2023 şi 2024, a întârziat cu ani de zile şi a implicat costuri suplimentare de miliarde de dolari, consumatorii suportând unele dintre costuri.

În SUA nu este în prezent în construcţie niciun reactor. Granholm a subliniat că al doilea reactor nou al Vogtle a fost cu 30% mai ieftin decât primul datorită lecţiilor învăţate. Ea a mai spus că unii utilizatori mari de energie electrică ar putea fi dispuşi să plătească „o primă verde” pentru energia nucleară, deoarece reactoarele generează electricitate practic fără emisii şi sunt considerate o sursă de energie de încredere.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro