Statele Unite au folosit joi dreptul de veto în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, împiedicând astfel cererea Palestinei de a deveni membru cu drepturi depline la ONU. Această mișcare a încheiat speranța palestinienilor de a obține un statut superior celui de ‘stat observator nemembru’ pe care îl dețin din 2012. Propunerea prezentată de Algeria, care cerea ca ‘statul Palestina să fie admis ca membru al Națiunilor Unite’, a primit susținerea a 12 membri, dar opoziția Statelor Unite și abținerile Regatului Unit și Elveției au blocat procesul.

Ziad Abu Amr, înalt oficial al Autorității Naționale Palestiniene, a argumentat în fața Consiliului că admiterea Palestinei ca membru cu drepturi depline ar remedia ‘o parte din nedreptatea istorică’ suferită de palestinieni. Cu toate acestea, Statele Unite au argumentat că recunoașterea unui stat palestinian ar trebui să fie rezultatul unui acord direct între Israel și Palestina, subliniind, de asemenea, că legislația americană le-ar impune să reducă finanțarea către ONU dacă Palestina ar fi admisă în afara unui astfel de acord.

Acesta nu este primul caz în care SUA utilizează veto-ul pentru a proteja interesele Israelului în Consiliul de Securitate, repetând o poziție pe care au adoptat-o și în 2011, când o solicitare similară a Palestinei a fost blocată. Israelul, prin ambasadorul său la ONU, Gilad Erdan, a denunțat inițiativa palestiniană ca fiind ‘imorală’, afirmând opoziția fermă a guvernului israelian față de soluția cu două state.