Statele membre ale G7 au afirmat că își vor respecta obligațiile față de mandatul emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele premierului israelian, Benjamin Netanyahu. Cu toate acestea, nu toate țările din G7 fac parte din CPI, Statele Unite nerecunoscând această organizație.
Într-un comunicat comun, miniștrii de Externe din G7 au subliniat necesitatea ca Israelul să-și respecte obligațiile față de dreptul internațional, inclusiv dreptul internațional umanitar. Aceștia au declarat: „În exercitarea dreptului său la apărare, Israelul trebuie să-şi respecte deplin obligațiile față de dreptul internațional în toate circumstanțele”.
Statele G7 și-au reafirmat angajamentul față de respectarea dreptului internațional umanitar și a obligațiilor ce le revin. Specificitatea termenului „respective” face referire la faptul că Statele Unite, spre deosebire de Canada, Franţa, Germania, Regatul Unit, Japonia și Italia, nu recunosc CPI.
Curtea Penală Internațională a emis recent mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu, fostului său ministru al Apărării, Yoav Gallant, și liderului militar al Hamas, Mohammed Deif, pe care îi acuză de crime de război și crime împotriva umanității.
Statele G7 au declarat: „Subliniem că nu poate exista o echivalență între gruparea teroristă Hamas și Israel”.
Antonio Tajani, ministrul italian de Externe, a remarcat dificultățile în executarea mandatului CPI, declarând: „Netanyahu nu se va duce niciodată într-o țară în care va putea să fie arestat”. De asemenea, a menționat importanța înțelegerii statutului legal al unor lideri de stat și validitatea mandatului CPI în țările nemembre ale organizației.
De la începutul războiului din Fâșia Gaza, declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie, Netanyahu nu a vizitat niciun stat membru al G7, în afară de Statele Unite. Situația din Orientul Mijlociu a escaladat, bilanțul includând 1.207 persoane decedate în Israel și peste 44.249 de palestinieni uciși în Gaza, conform unor surse considerate fiabile de ONU.