Țările din Formatul București 9 (B9) și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la pătrunderile repetate ale dronelor și rachetelor rusești în spațiul aerian al NATO, a afirmat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Acesta a subliniat necesitatea unui răspuns ‘robust’ și coordonat la nivel aliat în fața acestor provocări.
Declarațiile ministrului român al Apărării au fost făcute miercuri, într-o conferință de presă alături de secretarul polonez al Apărării, Pawel Zalewsky, după reuniunea miniștrilor Apărării din țările membre ale formatului B9, desfășurată la Palatul Parlamentului.
Angel Tîlvăr a subliniat importanta rolului Formatului B9 în conturarea unei abordări colective pentru Flancul estic al NATO, adăugând că situația de securitate din regiunea Mării Negre rămâne îngrijorătoare. El a menționat un set de amenințări în evoluție continuă, generate de acțiunile agresive ale Rusiei, incluzând tehnici hibride precum dezinformare, atacuri cibernetice și eforturi de destabilizare a regiunii.
‘Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor ruse în spațiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia, cât și la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO. De aceea, este necesar un răspuns robust și coordonat la nivel aliat’, a declarat Angel Tîlvăr.
Acesta a subliniat importanța sprijinirii Ucrainei, pentru ca forțele sale armate să aibă resursele necesare pe front, și a făcut apel la sprijinirea integrării Republicii Moldova în UE.
Pawel Zalewsky, secretarul polonez al Apărării, a confirmat rolul Formatului B9 ca forum de discuție pentru Flancul estic, în special în perspectiva reuniunilor NATO și UE. Oficialul polonez a subliniat necesitatea unui răspuns concret din partea NATO la atacurile asupra spațiului aerian în vecinătatea Ucrainei.
‘Am menționat atacarea spațiului aerian de către Rusia. Ne referim aici nu numai la România și Polonia, dar și la Letonia. Este necesar ca la următoarea întâlnire a miniștrilor Apărării din NATO să stabilim metode concrete pentru a contracara aceste atacuri’, a afirmat Zalewsky.
Formatul București 9 reprezintă o platformă crucială pentru discuții și cooperare pe Flancul estic, iar la reuniune s-a discutat și despre inițiativa de apărare aeriană europeană comună.