Reclamă

Șase țări riverane Mării Nordului, Belgia, Olanda, Germania, Norvegia, Marea Britanie și Danemarca, au semnat o convenție pentru protejarea infrastructurii subacvatice critice împotriva sabotage și atacurilor străine. Conform unei declarații transmise de Politico, acest acord vizează întărirea cooperării și creșterea securității energetice în zona Mării Nordului.

Ministrul britanic al energiei, Andrew Bowie, a descris Marea Nordului ca fiind centrala care conduce ambițiile regenerabile ale Europei, subliniind importanța protecției infrastructurii energetică. ‘Este crucial să protejăm infrastructura energetică critică pentru continent atât acum cât și în viitor’, a declarat el pentru Reuters.

Țările europene au intensificat măsurile de securitate, având în vedere incidentele de sabotaj, inclusiv distrugerea unor conducte facă legătura între Rusia și Germania în 2022 și a conductei dintre Finlanda și Estonia în Marea Baltică în anul 2023. Conform acordului, statele participante se angajează la revizuirea măsurilor de protecție, împărtășirea informațiilor și raportarea incidentelor la un nivel operațional pentru a îmbunătăți reziliența și prevenirea sabotajului.

Ministrul danez pentru clima, energie și utilități a evidențiat Marea Nordului ca un centru critic de infrastructură, esențial pentru conectivitatea europenă, punctând asupra riscului crescut adus de dependența transfrontalieră și posibilele acțiuni ostile. Terje Aasland, ministrul energiei din Norvegia, a împărtășit sentimentul de solidaritate și securitate sporită, afirmând: ‘Această declarație comună reprezintă o fundație importantă pentru a asigura securitatea și este un exemplu clar al țelurilor noastre comune. Împreună suntem mai puternici.’

Paul Van Tigchelt, ministrul belgian pentru justiție și Marea Nordului, a subliniat obiectivul de a uniformiza nivelul de securitate la țărmurile și structurile subacvatice, favorizând o mai bună schimbare de informații și raportarea incidentelor printr-o platformă sigură, potrivit DeStandaard.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro