Reclamă

Țările își repatriază rezervele de aur. Decizia este luată pentru a se proteja împotriva sancțiunilor occidentale.Un număr din ce în ce mai mare de țări au început să-și repatrieze rezervele de aur. Inițiativa vine ca măsură de protecție împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei. Datele sunt rezultate în urma unui sondaj realizat de Invesco printre băncile centrale și fondurile suverane.

Țările vecine își repatriază aurul

Oscilațiile de pe piețele financiare din anul precedent, inflația ridicată și tensiunile geopolitice au determinat o reevaluare a strategiilor de investiții. Studiul anual Invesco Global Sovereign Asset Management Study scoate la iveală o realitate îngrijorătoare.

Aceea cs peste 85% dintre cele 85 de fonduri suverane de investiții și 57 de bănci centrale participante cred că inflația va fi mai mare în următorul deceniu.  În acest context, aurul este din nou văzut ca „un pariu favorabil”, arată experții în domeniul financiar.

Decizia Occidentului de a îngheța aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei a declanșat o schimbare pe piață. Respectiv, una de abordare n viziunea managerilor de fonduri suverane.

Sondajul arată că o „parte semnificativă” a băncilor centrale se îngrijorează că înghețarea activelor rusești a creat un precedent. Aproximativ 60% dintre respondenți afirmă că această măsură a crescut atractivitatea aurului. De asemenea, 68% au decis să-și păstreze rezervele în țara de origine. În anul 2020, doar 50% aveau această abordare.

Un oficial din partea unei banci centrale a menționat că aurul a fost transferat înapoi în țară. Totul pentru a fi considerat un activ de refugiu și a fi păstrat în siguranță.

România deține o rezervă de peste 60 de tone de aur în Marea Britanie. Cantitatea uriașă de aur este în grija unei bănci celebre din Londra. După câteva încercări de a aduce în țară aurul, politicienii și-au schimbat opinia. În 2021 s-a decis ca aceste rezerve să rămână la Londra. De altfel, doar asigurarea de a aduce în țară o astfel de valoarea este una uriașă.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro