Surse anonime au dezvăluit pentru Novaya Gazeta Europe că Ramzan Kadîrov, liderul cecen, suferă de necroză pancreatică de peste cinci ani, o situație care a alarmat oficialii și a generat discuții despre un posibil plan de succesiune în Cecenia. Starea sa de sănătate, descrisă ca fiind într-o deteriorare constantă, a condus la absențe remarcată din spațiul public și la internări în spitalul prezidențial din Moscova pentru tratament.

Conform sursei citate, în septembrie 2023, Kadîrov a fost spitalizat pentru tratamentul unei insuficiențe pulmonare acute, cauzată de supradoza de somnifere luate pentru a alina durerea. Aceasta internare a urmat după ce în primăvara anului 2022, starea să de sănătate s-a deteriorat rapid, obligându-l să se retragă temporar din aparițiile publice televizate. Testele de imagistică medicală efectuate ulterior în cursul tratamentului său par să fi indus familia să creadă că Kadîrov nu se va recupera complet.

În fața acestei situații critice, s-a raportat că Kremlinul a început să elaboreze un plan de succesiune pentru a asigura stabilitatea în regiunea cecenă, acțiune pe fondul preocupărilor ridicate de starea liderului. Aceste dezvăluiri survin într-un context în care Kadîrov a publicat un mesaj video în care pare să vorbească cu dificultate, întărind speculațiile privind gravitatea afecțiunii sale.

În tot acest timp, Kadîrov a condus Cecenia cu o mână de fier din 2007, atunci când a fost numit oficial de către președintele rus Vladimir Putin, într-o regiune marcată de conflicte sângeroase. Acuzațiile de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură și execuții extrajudiciare, nu au lipsit de-a lungul conducerii sale.