Reclamă

Guvernul elen a declarat stare de urgență în Santorini, joi, pe fondul unei serii de cutremure cu magnitudinea de până la 5,2, care afectează insula de aproape două săptămâni, cauzând plecarea în masă a locuitorilor, conform agenției EFE, citată de Agerpres. Starea de urgență, anunțată de Protecția Civilă, va rămâne în vigoare până la 1 martie, pentru a aborda nevoile urgente de pe insulă.

Potrivit portalului News247, declararea stării de urgență permite construcția rapidă a infrastructurii necesare pentru protejarea calderei vulcanice a insulei, evitând licitațiile publice sau alte cerințe legale obișnuite. Profesorul Efthimis Lekkas, specialist în gestionarea dezastrelor naturale, a avertizat asupra unui risc ridicat de alunecări de teren pe întreaga suprafață a calderei, pe care sunt construite capitala insulei, Fira, și orașul Oia.

Numărul persoanelor care au părăsit insula se ridică la cel puțin 11.000, rămânând pe insulă doar câțiva turiști și aproximativ 4.000 de rezidenți. Insula Santorini, care atrage de obicei peste trei milioane de turiști anual, are oficial aproape 15.000 de locuitori, deși se estimează că alte 10.000 trăiesc acolo fără înregistrare oficială.

Conform Laboratorului de Seismologie al Universității din Atena, între 26 ianuarie și 3 februarie au fost înregistrate peste 6.400 de cutremure în zona maritimă dintre Santorini și Amorgos, dintre care aproximativ 800 aveau magnitudinea mai mare de 2,5. Valul de seisme a continuat joi, cu zeci de cutremure între 1,2 și 4,6 grade înregistrate la aproximativ fiecare 10 minute în regiunea arhipelagului Cicladelor.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut locuitorilor „să rămână calmi” și se va deplasa vineri în Santorini, împreună cu ministrul Protecției Civile, Vasilis Kikilias. Echipele de intervenție de pe insulă au fost suplimentate, incluzând un elicopter și patru nave ale Gărzii de Coastă, alături de 21 de ambarcațiuni în alertă.

Uniunea Camerelor de Comerț Elene (KEEE) a cerut Guvernului să sprijine locuitorii din Santorini economic și instituțional, având în vedere impactul potențial negativ al cutremurelor asupra turismului, principalul motor economic al insulei. Majoritatea seismologilor și geologilor susțin că riscul unui cutremur major este scăzut, dar se așteaptă ca seismele să continue pentru săptămâni sau chiar luni.

Activitatea seismică este atribuită mișcării plăcilor tectonice și nu vulcanilor din apropiere, însă aceasta nu exclude posibilitatea ca activitatea vulcanică să fie relansată. Grecia este predispusă la seisme, situându-se la intersecția plăcilor tectonice africană și eurasiatică. Santorini s-a format în urma unei erupții vulcanice masive în jurul anului 1600 î.Hr., cu ultima erupție din zonă înregistrată în 1950.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro