Tensiunile dintre Serbia și Kosovo cresc de la o zi la alta. Autoritățile se tem că va fi necesară intervenția armatei. Tocmai de aceea, președitele Serbiei a ordonat armatei țării să fie în stare de alertă maximă.
În ultima jumătate de an, Kosovo stă pe un butoi de pulbere. Acest lucru se datorează revoltelor minorității din republică împotriva autorităților. Au existat mai multe ciocniri violente între autorități și protestatari, iar acestea au culminat cu baricade la punctele de trecere cu Serbia.
Nici guvernele de la Priștina și de la Belgrad nu dau semne că pot rezolva pașnic situația. În timp ce oficialii kosoveni înseamnă la pace și afirmă că pot restabili liniștea, cei sârbi cer permisiunea să intervină de urgență în regiune.
Recent, Serbia și-a pus în alertă maximă armata. Ordinul a fost dat de președintele țării, care în ultimele săptămâni a cerut UE și NATO să-i permită să-și trimită propriile trupe de ordine în republică. Solicitările sale nu au primit însă niciun răspuns. Iar ca urmare, a luat decizia să-și pregătească forțele pentru orice.
Ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a explicat că măsura a fost una necesară, având în vedere „situația complicată” din Kosovo.
Amintim că Republica Kosovo și-a câștigat autonomia în anul 2008, după un conflict sângeros. Deși independența statului a fost recunoscută la nivel mondial, Serbia, fosta putere care controla regiunea, încă nu recunoaște acest lucru.
De unde a pornit conflictul din Kosovo cu Serbia
Populația din Kosovo este majoritar albaneză, însă în anumite regiuni mai trăiesc încă și minorități sârbe. Acestea și-au păstrat apropierea de Belgrad și nu recunosc autoritatea Priștinei în totalitate.
Și chiar dacă în republică există o patrulă a forţei de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR), o misiune NATO, tensiunile continuă să crească.
Totul a început după ce autoritățile kosovene au interzis utilizarea plăcuțelor de înmatriculare sârbe în republică.
Ulterior, au avut loc mai multe proteste și ciocniri violente între minoritatea sârbă și autorități. Valul de nemulțumire a fost amplificat și de o val de demisii din rândul sârbilor cu funcții publice din Kosovo. Iar sârbii nu s-au oprit aici. În luna decembrie, au blocat mai multe drumuri principale, iar relatările de la fața locului arată că s-au tras și focuri de armă.