Aplicația TikTok a fost interzisă în mai multe țări din cauza temerilor legate de securitatea și confidențialitatea datelor. Această săptămână, Serviciul Român de Informații (SRI) a adus noi argumente împotriva folosirii TikTok și a avertizat asupra riscurilor pentru utilizatori.
Compania chineză dezvoltatoare a TikTok, Bytedance, și aplicația în sine au fost subiectul unor dezbateri intense în ultimele luni, din cauza faptului că trebuie să respecte legislația comunistă chineză. Guvernele mai multor țări au interzis deja angajaților din administrația publică să folosească TikTok pe telefoanele de serviciu, iar acum SRI a lansat un avertisment către toți românii.
De ce ar trebui interzisă Tik Tok
Anton Rog, manager de securitate cibernetică și director de software cu experiență în SRI, a afirmat că TikTok ar trebui interzis și a oferit argumente solide. Potrivit unei analize tehnice efectuate de SRI, toate datele utilizatorilor ajung pe servere din China. Mai mult decât atât, autoritățile chineze ar putea activa microfonul și camera dispozitivelor utilizatorilor TikTok, având acces la imagini, înregistrări audio și alte date de pe telefoanele acestora prin intermediul aplicației.
SRI a recomandat tuturor utilizatorilor din România să dezinstaleze aplicația, deoarece reprezintă un risc pentru securitatea lor.
Deciziile mai multor țări în legătură cu aplicația
Mai multe țări au impus interdicții parțiale sau totale asupra TikTok:
- Afganistanul a interzis TikTok și jocul PUBG pentru a proteja tinerii de influențele negative.
- Australia a interzis TikTok pe dispozitivele emise de guvern din motive de securitate și confidențialitate.
- Belgia a interzis temporar TikTok pe dispozitivele deținute sau plătite de guvern, invocând preocupări legate de securitatea cibernetică și dezinformare.
- Canada a declarat că dispozitivele guvernamentale nu trebuie să utilizeze TikTok, deoarece prezintă un risc inacceptabil pentru securitatea și confidențialitatea datelor.
- Danemarca a interzis angajaților săi să aibă TikTok pe telefoanele de serviciu și a cerut eliminarea aplicației cât mai curând posibil.
- Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE au interzis TikTok pe dispozitivele personalului lor.
- Franța a interzis utilizarea TikTok și a altor aplicații de social media pe telefoanele guvernamentale din motive de securitate datelor.
- India a impus o interdicție la nivel național asupra TikTok și altor aplicații chineze din motive de confidențialitate și securitate.
- Letonia a interzis TikTok pe telefoanele oficiale ale Ministerului de Externe și pe cele ale personalului parlamentului național.
- Olanda a interzis TikTok și alte aplicații pe telefoanele de lucru ale angajaților guvernamentali din motive de securitatea datelor.
- Noua Zeelandă a interzis TikTok pe telefoanele de serviciu ale legislatorilor și ale personalului parlamentului național.
- Norvegia a interzis TikTok pe dispozitivele de lucru ale parlamentului și ale angajaților guvernamentali.
- Pakistan a interzis temporar TikTok din motive de conținut imoral.
- Taiwan a interzis TikTok în sectorul public după avertizarea FBI-ului cu privire la riscurile pentru securitatea națională.
- Regatul Unit a interzis TikTok pe telefoanele mobile ale miniștrilor și funcționarilor guvernamentali din motive de securitate.
- Statele Unite au solicitat agențiilor guvernamentale să șteargă TikTok de pe dispozitivele lor din cauza problemelor de securitate a datelor.
- Aceste interdicții au fost impuse în urma preocupărilor tot mai mari cu privire la securitatea și confidențialitatea datelor utilizatorilor TikTok.