Marcel Vela, Ministrul de Interne, a dat ordin ca sportivii să iasă pe străzi, îmbrăcați în uniformă, alături de echipaje de poliție. Această decizie a fost luată din cauza lipsei de personal.

Reclamă

Una dintre gimnastele medaliate ale României, Larisa Iordache, a făcut o serie de declarații pentru Agerpres după prima zi de muncă în calitate de agent de poliție. Aceasta susține că oamenii erau crispați când li se cereau actele. Gimnasta susține că nu a fost recunoscută de nimeni, deși s-a prezentat, iar încă din prima zi pe străzile Capitalei a avut multe lucruri de învățat.

„Am fost anunţată din scurt că trebuie să întărim personalul pentru că nu sunt destui oameni care să patruleze zi de zi şi am fost şi noi chemaţi să ajutăm. Eu sunt la Secţia 22 Poliţie delegată. Astăzi a fost prima mea zi ca agent de poliţie. Am verificat şoferii, actele să văd dacă sunt în regulă şi dacă merg la un drum urgent sau au ieşit doar să se plimbe aiurea cu maşina. Am învăţat chestii noi încă din prima zi. Nu m-a recunoscut nimeni pentru că aveam masca de protecţie. Eu m-am prezentat, dar nu m-a recunoscut nimeni. Am observat o chestie, mi se întâmplă şi mie atunci când mă opreşte poliţia, indiferent că e vorba de un control de rutină sau că am greşit ceva în trafic, toţi oamenii au o emoţie. Oamenii erau atât de crispaţi, pur şi simplu le tremurau mâinile când ne prezentau actele. M-am pus şi eu în postura lor când mă opreşte şi pe mine poliţia. Pe mine nu mă deranjează că nu mă recunoaşte lumea, chiar mă bucur că sunt tratată ca un om normal”, a declarat Iordache pentru Agerpres.

De la gimnastă la agent de poliție

Campioana a fost întrebată dacă consideră că este normală decizia luată de ministrul de Interne. Aceasta a răspuns oferind și o explicația a părerii personale.

„Nu, în niciun caz nu mi se pare normal, pentru că eu toată viaţa am făcut gimnastică, toată viaţa am fost la sala de antrenament, chiar şi în luna asta în care nu am putut să merg la sală să-mi desfăşor activitatea normal a trebuit să le fac în casă. Am stat cât am putut de mult în casă şi să nu iau contact cu alte persoane. Şi când mergeam la cumpărături aveam grijă de mine. Şi acum să ajung în uniforma de poliţie şi să interacţionez cu oamenii este destul de dificil. Sunt foarte multe informaţii dintr-o dată. Nu este greu să stochez aceste informaţii, însă este greu să văd că unii oameni chiar nu înţeleg. Este normal să accept situaţia pentru că am fost chemată, nu am nimic de obiectat, este normal să răspund pozitiv. Eu sper să mă întorc la gimnastică cât de curând”, consideră Larisa Iordache.

Agentul alături de care a patrulat i-a oferit gimnastei toate informațiile necesare pentru a putea trece cu brio de prima zi în stradă.

„Azi în prima zi la 6 m-am trezit şi la 7 am plecat de acasă, a fost destul de obositor, am stat în soare toată ziua. Dar sunt şocată de faptul că unii oameni nu înţeleg cât de gravă este situaţia. Eu îi rog să respecte regulile şi să aibă grijă de sănătatea lor şi a celor dragi lor. Am fost instruită de dimineaţă când am ajuns la secţie. Ne-au spus ceea ce trebuie să facem şi cum. Ulterior, când am ajuns pe teren şi să facem intervenţia cu publicul, ni s-a explicat. Omul cu care am fost eu mi-a explicat, acum voi vedea şi mâine şi zilele următoare”, a mai spus gimnasta.

Referitor la plata pentru munca depusă în uniformă, Larisa a declarat că nu știe încă dacă va fi plătită pentru această muncă de către secţia de poliţie la care a fost detaşată sau de către Clubul Sportiv Dinamo, unde activează ca sportiv.

„Nu ştiu încă de cine voi fi plătită în această perioadă, am fost anunţată din scurt, va trebui să mă informez”, a menționat Larisa Iordache.

Toți sportivii și angajații clubului sportiv Dinamo au fost repartizați la secțiile de poliție pentru a ajuta organele legii la acțiunea de control privind respectarea dispoziţiilor impuse de ordonanţele militare pe perioada stării de urgenţă.