Petru Movilă, deputat PMP, face solicitări către autorități pentru recompensare celor care se expun riscului foarte mare de infectare cu coronavirus. Premierului şi ministrului Sănătăţii sunt solicitați să acorde sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase.

Reclamă

În urmă cu o zi, deputatul a solicitat măsuri ferme pentru protecţia medicilor şi a personalului medical. Acum vine cu noi propuneri pentru a recompensa persoanele care luptă cu virusul și sunt expuse la infectare. Autorităților li se cere acordarea unui spor de 100 la sută pentru medicii, asistentele şi personalul auxiliar sanitar implicat în limitarea răspândirii epidemiei Covid-19. Movilă consideră că sistemul medical merită recompensat pentru munca depusă.

„Medicii, asistentele medicale din spitalele din zonă de risc epidemiologic, angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică trebuie să primească, pe durata stării de urgenţă, un spor de 100 la sută din salariul de bază pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase. Abnegaţia de care aceştia dau dovadă în aceste zile, merită tot respectul şi aprecierea noastră. Creşterea sporului de la 85 la 100 la sută este firească şi necesară pentru a trece cu bine peste această perioadă”, a declarat deputatul Petru Movilă, membru în Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor.

Reclamă

O altă solicitare făcută de PMP este dublarea punctului pe serviciu pentru medicii de familie. Această măsură trebuie luată pe timpul instituirii stării de urgenţă, prin modificarea Hotărârii pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale.

„Medicii de familie, spre deosebire de medicii din alte specialităţi, nu pot fi încadraţi în condiţii speciale de muncă, din cauza formei de organizare. Prin urmare, pe perioada starii de urgenţă, este necesară reglementarea unui statut special pentru medicii de familie care se supun aceloraşi riscuri ca şi ceilalţi medici”, a completat parlamentarul PMP.