Stuart Brown, un pacient de 57 de ani, afirmă că Spitalul Districtual Yeovil i-a colectat ADN-ul fără consimțământ în timp ce se afla în comă. Brown, internat în noiembrie 2021 din cauza unei infecții cu Covid-19, a primit despăgubiri de 3.000 de lire sterline din partea spitalului.

Trustul Somerset NHS Foundation și-a recunoscut „abaterea de la protocol” în obținerea consimțământului pentru prelevarea ADN-ului de la șapte pacienți, deși susține că aceștia au fost informați corespunzător înainte.

În perioada în care Brown era în comă, soția sa, Annette, a fost informată de spital cu privire la necesitatea obținerii consimțământului pentru a-i preleva ADN-ul bărbatului. ADN-ul pacienților era necesar pentru studiul de cercetare GenOMMIC, un proiect național în Marea Britanie care își propune să identifice factorii genetici implicați în bolile critice.

Annette Brown a declarat:

„Am apreciat pe deplin că a fost un studiu național, dar beneficiul ar fi fost că el ar putea afla detalii despre orice factor genetic care l-ar predispune să fie afectat de Covid-19”. Cu toate acestea, după ce Stuart și-a accesat fișele medicale, a aflat că nu a fost cazul de aceasta.

După externarea acasă, Brown s-a retras din studiu și proba ADN a fost distrusă. Pentru menținerea integrității studiului, secvența genomică a fost păstrată într-o formă anonimă. Spitalul a confirmat că au existat două abateri de la protocol în obținerea consimțământului lui Brown, dar a concluzionat că acestea nu afectează validitatea consimțământului informat.

Într-o scrisoare de răspuns la plângerea lui Brown, avocatul spitalului a declarat: „În ceea ce privește prejudiciul suferit ca urmare a prelevării ADN-ului fără consimțământ, acest lucru se limitează la simplul act fizic de a preleva probe de sânge”. Avocatul a respins și afirmația privind suferința post-traumatică a lui Brown, punând-o pe seama bolii sale Covid-19.