Spitalul de Boli Infecțioase Iași continuă programul de vaccinare a persoanelor provenite din zone defavorizate ale județului, proiect realizat pentru prevenirea hepatitei C. Acest program vizează mii de persoane din întreg județul Iași.

Marți, 28 ianuarie, specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași vor începe testele în localitatea Târgu Frumos. Acțiunea se înscrie în Programul Național de Screening, lansat în premieră la Iași anul trecut, privind infecția cu virusul hepatitic C la populația defavorizată din zona de nord-est a țării.

„Am achiziționat primele 5.000 de teste. Vom face analize populației din Târgu Frumos, apoi campania noastră va ajunge și în localitățile Podu Iloaiei, Hârlău și Pașcani. S-a constatat că incidența infecției cu virusul hepatitic C este mai mare în acest areal geografic față de media din sud-estul Europei. Este nevoie de susținerea administrațiilor județene pentru ca împreună cu medicii de familie și cu asistenții sociali să putem avea o campanie cu impact. Populația trebuie să știe că virusul poate fi învins cu un tratament care are rezultate foarte bune”, a spus dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Persoanele depistate cu virusul hepatitei C vor fi tratate și monitorizate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Partenerii implicați în acest program sunt Consiliul Județean Iași, Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

„Consiliul Județean susține astfel de proiecte care sunt în beneficiul populației. Este extrem de importantă prevenția, mai ales când vorbim de infecții atât de grave cum este cea cu virusul hepatitic C. Și poate, când vorbim despre prevenție, nu ar trebui să uităm că la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, doar în ultimii trei ani, au fost tratați aproximativ 1.200 de pacienți infectați cu acest virus”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

În cadrul acestui program vor fi efectuate teste și în județele Botoșani și Suceava.