Spitalul construit cu sprijinul a peste 350,000 de donatori și 8,000 de firme sub egida Asociației „Dăruiește Viață”, și-a deschis porțile, preluând copii internați anterior în secțiile veche de oncologie, neurochirurgie, chirurgie și ATI ale Spitalului „Marie Curie”. Transferul acestora s-a realizat treptat, începând de săptămâna trecută și finalizându-se marți dimineața, marcând un moment istoric pentru sistemul medical din România.

„În vechea secție de neurochirurgie aveau 30 de cm între pat și perete ca să se ridice. Aici, când îi văd alergând pe holuri, mi se pare incredibil… E foarte important și pentru copii și pentru părinți să nu mai fie constrânși de spațiu”, a declarat Mihaela Negrescu, asistentă-șefă Neurochirurgie.

Carmen Uscatu, președintele „Dăruiește Viață”, a subliniat impactul emoțional major pe care noua facilitate îl are asupra pacienților și a familiilor acestora: „…nimic nu poate egala emoția… când am văzut acești copii regăsindu-și bucuria de a trăi, în ciuda bolii.”

Secțiile transferate în noul spital includ oncologia, hemato-oncologia, neurochirurgia, chirurgia, ATI, blocul operator și imagistica, toate beneficiind de echipamente moderne. „Mutarea pacienților… Este victoria vieții, a speranței, a solidarității și a profesionalismului în fața bolii și a sistemului,” a adăugat Oana Gheorghiu, vicepreședinte al asociației.

Asociația plănuiește să continue colaborarea cu Spitalul „Marie Curie” și să dezvolte un campus medical complet, incluzând un departament de radioterapie pediatrică, spații de cercetare și facilități pentru părinți.

Proiectul „Noi Facem Un Spital” reprezintă o investiție de 53 de milioane de euro, finanțată integral prin donații și sponsorizări, culminând cu finalizarea primei clădiri și a infrastructurii adiacente în noiembrie 2023. Aceasta include noi standard în îngrijirea medicală pediatrică din România, oferind de la Departamentul de radioterapie pediatrică, la saloane ATI individuale și spații multifuncționale dedicate copiilor și părinților.