Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că sistemul medical din România funcționează cu dificultate. Dincolo de lipsa aparaturii medicale de calitate, a clădirilor deseori insalubre, problema personalului este la fel de gravă. Astfel, ultimele date arată că este nevoie de un număr uriaș de cadre medicale pentru o redresare.
România are nevoie de 26.000 de cadre medicale
Spitalele din țara noastră duc lipsă de personal de specialitate. Se pare că în prezent ar fi nevoie de minim 6000 de medici care să acopere deficitul. De asemenea, la capitolul asistenți medicali, lucrurile stau și mai rău. Peste 20.000 de posturi ar putea fi ocupate în acest sens.
O soluție în acest sens nu a fost găsită nici pe departe de statul român ci de universitățile din țară. Multe dintre acestea vor avea filiale în alte orașe din România. Tocmai în încercarea de a acoperi deficitul de personal din sistem.
De exemplu, Universitatea de Medicină și Farmacie din București își deschide filială la Ploiești. Totodată, cea din Cluj, va avea o unitate de învățământ și în Baia Mare. Momentan însă doar pentru sfera asistenților medicali.
În acest an, la Universitatea de Farmacie și Medicină din Cluj de exemplu, conducerea a luat decizia de a suplimenta numărul de locuri pentru secțiunea asistenților medicali.
În cadrul filialei de la Baie Mare, universitatea a creat 60 de locuri pentru viitorii candidați.
„Speram să scoatem generaţii de asistenţi medicali care să fie bine formaţi. Am scos la concurs posturile neocupate vacante şi s-au ocupat în proporţie de 80 la sută”, a explicat Alexandru Oros, manager Spitalul Județean de Urgență Baia Mare.
Cererile legate de sfera asistenților medicali sunt în mai multe state ale lumii. Deseori, personalul pregătit în România, alege să plece în străinătate pentru a profesa. Salariile motivante și mediul de lucru sunt principalele aspecte care cântăresc în decizia lor.