Criza umanitară din Fâșia Gaza se înrăutățește de la o zi la alta, în timp ce atacurile Israelului sunt din ce în ce mai puternice. Ministerul Sănătății a anunțat că situația este critică: spitalele, pline de răniți și refugiați, nu mai au energie electrică, după ce au rămas fără combustibil pentru generatoare. 

Spitalele din Gaza, în criză: nu mai au combustibil pentru generatoare

Peste 13.000 de persoane au fost rănite în ultimele 2 săptămâni în Fâșia Gaza, sub ploaia de bombardamente a Forțelor de Apărare Israeliene. Alți mii de palestinieni au rămas și fără puțin pe care îl aveau și s-au adăpostit pe unde au putut: spitale sau tabere de refugiați, unde locurile sunt deja limitate.

Simultan, de mai bine de două săptămâni, Gaza nu mai este alimentată cu apă și electricitate sau alimente, din ordinul Guvernului de la Tel Aviv. Pe lângă situația gravă din rândul civililor, și în spitale s-a ajuns la ultimele resurse.

În ciuda numărului mare de răniți și bolnavi, unitățile medicale nu mai au carburant pentru curent. Era singura șansă a pacienților să fie tratați și salvați.

Ministrul palestinian al Sănătății, Mai al-Kaila, a anunțat că deja 3 spitale au fost închise. Nu este clar ce s-a întâmplat cu pacienții, care au nevoie mai mult ca oricând de îngrijiri medicale.

Singura șansă de salvare a bolnavilor ar fi deschiderea unui coridor umanitar, prin care să fie transferați în Egipt. Aici, de mai multe zile, așteaptă în coadă tone de alimente și ajutoare, precum și de combustibil, dar Israelul refuză să permită transportarea lor către civili.

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare a spus că se ia în considerare transportarea bolnavilor și răniților, însă doar pentru cei în stare gravă. De asemenea, a spus că se caută soluții și pentru transporturile de combustibil.

Ne vom asigura că va exista combustibil în locurile unde au nevoie de combustibil pentru a trata civilii. Nu vom permite ca combustibilul să ajungă la Hamas pentru ca ei să poată continua să lupte împotriva cetățenilor Israelului., a declarat acesta.