Speranțele tuturor, privind întoarcerea la o viață normală sunt date peste cap de un expert elvețian în sănătate publică. Epidemiologul aruncă bomba, în momnetul în care tot mai multe state instituie măsuri de relaxare, după ce numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a pornit pe o pantă evident descendentă.

Într-un interviu acordat, ieri, ziarului NZZ am Sonntag, epidemiologul şi expertul în sănătate publică Matthias Egger a spus că este posibil să fim nevoiţi să trăim cu anumite restricții chiar și mai mult de doi ani de acum înainte, dacă vrem să ţinem sub control noul coronavirus. Omul de ştiinţă care conduce grupul de lucru al guvernului elveţian pentru gestionarea epidemiei de COVID-19 spune că amenii vor trebui să poarte măşti, să respecte regulile de igienă şi să păstreze distanţarea socială în continuare.

Egger a mai spus că deși sunt în lucru mai multe vaccinuri, în toată lumea și teste ample sunt și vor fi efectuate în continuare, pentru a găsi serul salvator, pot exista obstacole în calea acestui demers.

„Avem cunoştinţe prea puţine despre acest virus. Este posibil să descoperim calităţi neplăcute care ar complica şi încetini  dezvoltarea de vaccinuri eficiente şi sigure”, a spus epidemiologul.

Cu toate acestea, înaintea redeschiderii şcolilor în Elveţia, pe 11 mai, Egger a spus că părinţii nu ar trebui să fie îngrijoraţi, argumentând că nu există cazuri bine documentate care să arate că cei mici joacă un rol important în răspândirea virusului. El a spus că nu există nici situații care să dovedească faptul că cei mici ar infecta adulți, nici că s-ar putea infecta între ei. Adulții sunt principalii vectori de răspândire a virusulu, așa că Egger a recunoscut că infecţiile la copii sunt posibile şi le-a cerut părinţilor să fie atenţi la simptome.